Cara Meramalkan Tingkah Laku Pengguna

Meramalkan tingkah laku pengguna adalah tanggungjawab utama bagi kebanyakan pemasar. Penyelidikan pasaran dapat membantu mengungkapkan niat pengguna, tetapi menembus kerudung yang melindungi motivasi pengguna yang sebenarnya dari pemeriksaan yang teliti dapat menjadi urutan tinggi bahkan untuk projek penyelidikan yang dirancang terbaik. Dengan munculnya data besar, pemasar mengakses alat ramalan dan analitik yang lebih canggih untuk meramalkan tingkah laku pengguna. Walau bagaimanapun, teknik ramalan "sekolah lama" boleh sama berkesan.

Ramalan Berdasarkan Data

Data besar terbukti menjadi sumber analitik yang berharga terima kasih sebahagiannya untuk data transaksi runcit dari pembelian kad kredit dan dari jejak digital, yang disebut "kuki", yang dibuat pengguna semasa mereka melayari web. Kekuatan data besar digambarkan dengan baik dalam kisah Target dan remaja hamil yang sering disebut. Seperti yang dilaporkan dalam "Forbes," peruncit itu rupanya mengirim kupon remaja untuk peralatan baru lahir, yang dipintas oleh ayah yang tidak dikenali. Ketika ayahnya berhadapan dengan peruncit, terungkap bahawa Target telah mengesan pembelian anak perempuannya dan menyimpulkan dia hamil berdasarkan barang yang dibelinya di sana, yang sangat dekat dengan apa yang dibeli oleh wanita lain yang baru hamil. Walaupun bapanya pada mulanya menafikan perkara itu berlaku,dia kemudian mengesahkan bahawa maklumat itu betul dan bahawa dia belum diberitahu.

Penyelesaian Masalah Memburu

Scott Anthony mengenal pasti tiga langkah berorientasikan penyelesaian dalam meramalkan tingkah laku pengguna dalam "The Little Black Book of Innovation: How It Works, How to Use It." Pertama, pemasar harus "sampai pada konteks" - petunjuk yang mengatur bagaimana pengguna bertindak balas terhadap soalan.

Kedua, pemasar harus waspada terhadap "penyelesaian" pengguna. AG Lafley, CEO Emeritus dari Proctor and Gamble, menceritakan kisah wanita secara konsisten memberitahu para penyelidik P&G betapa mereka menyukai pembungkusan detergen "Tide" yang baru, tetapi menggunakan benda tajam untuk membuka kotak itu, kerana mereka tidak mahu merosakkannya kuku.

Ketiga, pemasar harus memberi tumpuan kepada bukan pembeli. Produk anda mungkin tidak memberikan penyelesaian untuk masalah yang dihadapi oleh banyak pembeli, yang menjadikannya tidak diingini. Menyediakan penyelesaian dapat membuka segmen pasaran yang baru.

Memupuk Promotor

Perunding pengurusan, Bain & Company, menyedari bahawa kepuasan pengguna dan bahagian pasaran bukanlah peramal yang boleh dipercayai terhadap tingkah laku pengguna. Penyelidik Bain mendapati bahawa tindak balas pengguna terhadap soalan mudah menghasilkan hasil yang lebih tepat. Pertanyaannya adalah: "Seberapa besar kemungkinan anda mengesyorkan produk ini kepada rakan atau rakan sekerja?" Pada skala 1–10, skor kurang dari 6 adalah "pengkritik." Skor 9 dan ke atas adalah "penganjur". Bain mendapati bahawa penganjur merupakan peramal tingkah laku pengguna yang sangat dipercayai. Oleh itu, tantangan bagi pemasar adalah untuk mengubah pelanggan menjadi promotor dengan mengembangkan pemahaman mendalam tentang pelanggan anda, melalui penyesuaian produk yang tepat untuk menyelaraskan produk yang tepat dengan pelanggan yang tepat dan dengan memberikan kepuasan pelanggan.

Penyelesaian Perniagaan Kecil

Analisis data yang besar kemungkinan akan menjadi alat tetap dalam alat pemasar dengan poket dalam. Oleh kerana kos teknologi terus meningkat, alat ini akan menjadi lebih mudah diakses oleh pengusaha perniagaan kecil untuk meramalkan tingkah laku pengguna. Beberapa alat berteknologi rendah yang tersedia untuk meramalkan tingkah laku pengguna mudah dilaksanakan dan kemungkinan menghasilkan beberapa data yang sangat berguna.