Cara Mengira Potongan Pengeluaran vs Jam Manusia

Pada intinya, produktiviti adalah analisis asas kuantiti. Dalam persekitaran pembuatan, ini paling sering merupakan pengiraan nilai kasar, yang menunjukkan kecekapan dan skala ekonomi. Oleh kerana ukuran dan analisis berubah dari syarikat ke syarikat atau antara industri, produktiviti mempunyai banyak nama; dan, walaupun pengiraan inti biasanya konsisten, input dan output berubah, bergantung pada perniagaan mana yang melakukan analisis. Mengukur kepingan pengeluaran berbanding jam kerja adalah cara biasa bagi pengeluar untuk mendekati produktiviti dan kecekapan.

Kepentingan Produktiviti

Hasil pengeluaran berbanding jam kerja adalah ukuran langsung produktiviti pekerja. Sebagai perbandingan, jam kerja juga dapat dibandingkan dengan jumlah penjualan untuk jangka waktu tertentu, yang mungkin merupakan angka yang lebih efektif untuk beberapa analisis, kerana penjualan secara automatik mengurangi kecacatan kualiti, yang mungkin tidak selalu diperhitungkan dalam jumlah kepingan pengeluaran. Walau bagaimanapun, sering berguna secara dalaman untuk membandingkan unit pengeluaran dengan waktu buruh langsung dalam skala waktu yang pendek, seperti pergeseran, minggu atau bulan, misalnya, sehingga reaksi cepat terhadap perubahan dapat terjadi.

Mengira Produktiviti

Persamaan produktiviti adalah mudah, membandingkan satuan kuantiti dengan satuan masa untuk menghasilkan bilangan yang bermakna yang dapat dibandingkan dengan jangka masa yang lain. Dalam kes ini, kepingan pengeluaran adalah unit kuantiti; jam lelaki adalah unit masa. Walaupun dalam definisi tersebut, mungkin terdapat beberapa pendekatan untuk pengiraan.

Satu formula menggunakan, seperti yang ditunjukkan oleh tajuk, potongan pengeluaran dibahagi dengan jam kerja. Jadi, sebagai contoh, jika 1.000 unit dihasilkan menggunakan tenaga kerja langsung, total 32 jam, produktivitas dapat dinyatakan sebagai 31.25 keping per jam manusia. Ini kemudian dapat digunakan untuk perbandingan dengan jangka masa lain atau digunakan untuk meramalkan unjuran. Sekiranya syarikat mempunyai sumber daya, seorang pengurus dapat menggandakan 31.25 keping per jam dengan 50 jam, dan akan melihat bahawa 1,562 keping dapat, secara teori, dihasilkan pada tahap produktiviti yang sama.

Pengiraan Alternatif

Dalam operasi bervolume tinggi di mana jumlah kepingan mungkin lebih besar, kepingan pengeluaran dan nilai jam manusia dapat diterbalikkan. Ini sedikit berubah, kecuali untuk membuat bilangan jam-demi-potong, dan bukannya nilai potongan-ke-jam. Sekiranya kilang menggunakan 400 jam manusia dalam seminggu untuk menghasilkan 8,000 keping, membalikkan formula menghasilkan hasil 20 jam manusia setiap 1,000 keping. Ini mungkin lebih berguna daripada nilai 0,05 keping per jam manusia, jika dibandingkan dengan perbandingan dan analisis.