Masalah Pengecualian Pertanian

Negeri-negeri membuat program pengecualian pertanian untuk membantu mengurangkan beban cukai yang dihadapi oleh petani dan peternak. Pengecualian ini termasuk menurunkan cukai harta tanah dan mengurangkan atau menghilangkan cukai jualan. Pengecualian tersebut mempengaruhi klasifikasi penggunaan tanah dan penjualan mesin, peralatan, bahagian dan bekalan pertanian. Walau bagaimanapun, program pengecualian pertanian telah menimbulkan masalah yang sukar diselesaikan oleh penggubal undang-undang negeri dan tempatan.

Pengecualian Cukai Harta Tanah Pertanian

Bagi petani dan peternak untuk menuntut pengecualian cukai harta tanah pertanian, tanah mesti dikelaskan untuk kegunaan pertanian. Tanah mesti memenuhi syarat ukuran, penggunaan dan lokasi minimum. Selain itu, aktiviti penternakan dan peternakan mesti dijalankan sebagai perniagaan untuk keuntungan dan bukan untuk penggunaan peribadi dan bukan komersial. Contohnya, undang-undang Bonneville County, Idaho, menyatakan bahawa jika tanah digunakan untuk merumput kuda, peternak mesti berusaha menjual haiwan tersebut untuk mendapatkan keuntungan untuk memenuhi syarat penggunaan tanah pertanian. Tanah yang digunakan untuk merumput kuda yang disimpan pemiliknya untuk kegunaan peribadi tidak memenuhi syarat untuk pengecualian.

Pengecualian Cukai Jualan Pertanian

Petani dan peternak yang memenuhi syarat pensijilan negeri mendapat pengecualian daripada membayar cukai penjualan negeri. Sebagai contoh, California memberikan pengecualian cukai jualan separa untuk pembelian, penyimpanan dan penggunaan peralatan dan mesin ladang yang digunakan untuk tujuan pertanian. Texas memberikan pengecualian sepenuhnya kepada peternak dan petani dari penjualan dan penggunaan cukai ke atas produk dan peralatan pertanian, seperti pengumpan lembu, traktor ladang, peralatan memerah susu, baja dan peralatan pertanian, dan juga mengecualikan cukai penjualan dan penggunaan yang berkaitan dengan kos pembaikan dan alat ganti .

Masalah Pengecualian Cukai Harta

Tanah pertanian dikenakan kadar yang lebih rendah daripada harta tanah kediaman atau komersial. Untuk mendapatkan pengecualian, individu dan perniagaan bukan pertanian dapat memenuhi syarat minimum dan tanah mereka diklasifikasikan semula sebagai pertanian. Perbezaan hasil cukai boleh menjadi besar. Sebagai contoh, di Johnson County, Kansas, sebuah lot kediaman yang dinilai sebanyak $ 33,850 pada tahun 2009 membayar lebih daripada $ 500 cukai harta tanah. Setahun kemudian, lot yang sama dikelaskan semula sebagai pertanian. Ia dinilai semula dengan harga $ 20 dan bil cukai turun menjadi 20 sen. Asas cukai harta tanah yang semakin berkurang menyebabkan perbandaran berusaha untuk memberikan perkhidmatan asas kepada penduduknya.

Masalah Pengecualian Cukai Jualan

Pengecualian cukai penjualan pertanian dirancang untuk membantu menjaga harga makanan turun dengan menurunkan kadar cukai untuk petani dan peternak. Banyak negeri tidak mewajibkan petani atau peternak untuk mendaftar untuk pengecualian, yang memungkinkan siapa pun untuk mengambil pengecualian, termasuk yang tidak terlibat dengan pertanian. Kekurangan belanjawan negara menyaksikan penggubal undang-undang mencari jalan untuk mengekang penyalahgunaan pengecualian cukai penjualan pertanian. Sebagai contoh, petani dan peternak Texas sekarang mesti mendaftar dan mendapatkan nombor pengesahan untuk mengambil pengecualian cukai penjualan pertanian.