Cara Mengunci Kedudukan Carta di Excel

Dalam Microsoft Excel 2010, carta berada di atas lembaran kerja dan memberikan ekspresi visual data yang mendasari. Anda boleh menggunakan carta bersamaan dengan elemen pada lembaran kerja untuk mendapatkan gambaran yang lebih baik mengenai keseluruhan gambaran yang dilukis oleh data. Sekiranya anda mempunyai carta di samping data di sel lembaran kerja, kesan yang ingin anda kemukakan dapat merosakkan jika seseorang yang melihat spreadsheet secara tidak sengaja menggerakkan carta. Untuk mengelakkan perkara ini berlaku, anda boleh menggunakan langkah-langkah keselamatan terpasang Excel untuk mengunci kedudukan carta pada hamparan.

1

Buka hamparan Microsoft Excel 2010 yang mengandungi carta anda. Klik dan tahan butang tetikus di mana-mana pinggir carta, kemudian seret ke tempat yang anda mahukan carta tetap ada dan lepaskan butang tetikus.

2

Klik tab "Ulasan" di bahagian atas skrin. Klik butang "Lindungi Lembaran" yang terletak di kawasan Perubahan pita. Tetingkap kecil bernama "Protect Sheet" akan muncul.

3

Letakkan kursor anda ke dalam kotak teks di bahagian atas tetingkap dan masukkan kata laluan jika dikehendaki. Sesiapa yang ingin memindahkan carta akan memerlukan kata laluan untuk membuka kunci lembaran kerja terlebih dahulu. Anda masih dapat mengunci lembaran kerja jika memilih untuk tidak memasukkan kata laluan, tetapi sesiapa sahaja dapat membuka kunci lembaran kerja dengan hanya mengklik butang "Lindungi Lembaran".

4

Letakkan tanda semak di sebelah setiap item yang tertera di tetingkap Protect Sheet, kecuali untuk "Edit Objek." Klik "OK" untuk menutup tetingkap dan carta akan dikunci di tempatnya.