Cara Membuka Teater Makan Malam

Teater makan malam menggabungkan dua perniagaan menjadi satu. Sekiranya teater anda mempunyai pertunjukan yang hebat, tetapi makanannya banyak yang diinginkan, anda tidak akan melihat banyak pelanggan. Perkara yang sama berlaku jika makanannya hebat tetapi permainannya membosankan. Walaupun anda dapat membayangkannya sendiri, peluang terbaik untuk membuka dan menjalankan teater makan malam berjaya bergantung pada pembahagian kerja, di mana ada seseorang yang mengawasi restoran, dan orang lain untuk bermain, mempekerjakan pelakon dan pengarah jika diperlukan. Sekiranya anda memulakan teater dari awal, anda mungkin mendapati bahawa kos permulaan sangat tinggi.

1

Dekati restoran yang sudah mempunyai lesen kelab atau hiburan mengenai memulakan teater makan malam. Kembangkan cadangan untuk restoran ini yang merangkumi seberapa kerap anda ingin mengadakan persembahan, apa yang anda jangkakan untuk bayaran masuk dan makan malam, dan berapa banyak orang yang anda harapkan pada setiap persembahan. Anda mungkin lebih beruntung melancarkan idea teater makan malam anda ke restoran yang terletak di kawasan sibuk yang menarik banyak pelancong atau pengunjung.

2

Cari lokasi untuk teater makan malam jika tidak ada restoran yang berminat untuk bekerjasama dengan anda. Sebaiknya, anda memerlukan ruang yang cukup besar untuk meja serta peralatan pencahayaan dan bunyi. Bergantung pada jenis teater yang akan anda lakukan, panggung mungkin menjadi pilihan. Beberapa pertunjukan teater makan malam menggunakan pelakon yang juga pelayan dan berkeliaran di ruang makan, bukannya di atas pentas.

3

Kumpulkan wang untuk membuka teater anda. Anda memerlukan dana untuk iklan, menyewa pengarah dan pemeran, membayar seseorang untuk menulis skrip, atau membayar royalti untuk skrip yang diterbitkan. Sekiranya anda memulakan restoran dari awal, anda juga memerlukan dana untuk itu. Kembangkan rancangan perniagaan rasmi, kemudian cari pelabur dan sampaikan idea anda kepada mereka. Anda mungkin perlu mengambil pinjaman perniagaan juga.

4

Memohon izin yang diperlukan. Anda memerlukan lesen restoran, lesen perniagaan umum dan lesen hiburan. Sekiranya anda berhasrat untuk menjual alkohol, anda juga memerlukan lesen minuman keras. Permit dan lesen yang diperlukan berbeza dari negeri ke negeri dan kota ke bandar, jadi daftar masuk dengan pejabat perniagaan kecil tempatan anda.

5

Pilih permainan dan lakonkannya. Sekiranya anda menulis sendiri karya tersebut, melakukannya dapat memperpanjang jangka waktu antara memulakan perniagaan dan membuka perniagaan. Anda memerlukan masa untuk menyusun drama, membacanya dan menyemak semula jika perlu. Setelah anda selesai bermain, mengadakan uji bakat untuk mengambil pelakon. Sekiranya pelakon juga akan berfungsi sebagai pelayan, jelaskan dalam notis uji bakat.

6

Ambil kakitangan restoran yang lain jika perlu. Sekiranya anda memulakan perniagaan ini dari awal, anda perlu bekerjasama dengan koki untuk membuat menu yang sesuai untuk teater makan malam. Contohnya, menu boleh dimainkan dari jalan cerita skrip. Sekiranya permainan berlangsung pada majlis perkahwinan, para tetamu boleh memilih pilihan menu yang sama yang ditawarkan kepada tetamu perkahwinan dalam permainan.

7

Iklankan teater makan malam anda di koran tempatan. Hubungi kedai berita tempatan dan tanyakan tentang mendapatkan surat kabar atau melihat berita televisyen tempatan. Sekiranya anda mempunyai dana, buat iklan televisyen atau radio menggunakan pelakon yang telah anda upah.