Perbezaan Permintaan Ramalan untuk Produk berbanding Perkhidmatan

Sekiranya perniagaan memenuhi keperluan pelanggannya, ia mesti melaburkan masa dan sumber daya dalam penyelidikan pasaran dan meramalkan seakurat mungkin permintaan khalayak sasarannya terhadap produk atau perkhidmatan yang disediakannya. Walau bagaimanapun, kaedah dan objektif yang memandu proses peramalan syarikat sangat berbeza antara syarikat yang menjual produk dan syarikat berasaskan perkhidmatan.

Objektif

Walaupun objektif penyelidikan pasaran untuk syarikat berasaskan perkhidmatan dan produk serupa - iaitu pulangan maksimum pelaburan sumber daya terhad - ada juga perbezaan penting. Sebagai contoh, organisasi berasaskan produk perlu meramalkan permintaan untuk meminimumkan kos inventori sambil memastikan pelanggan mereka dapat mengakses produk mereka. Sebaliknya, inventori tidak begitu penting daripada faktor syarikat berasaskan perkhidmatan, yang mesti lebih fokus untuk mempunyai akses ke pangkalan pengetahuan dan pekerja terlatih yang mereka perlukan untuk menawarkan perkhidmatan yang mereka jual.

Ramalan Jualan Produk

Sifat permintaan untuk produk fizikal, berbanding perkhidmatan, sangat sesuai untuk penggunaan kaedah statistik dalam analisis pasaran. Walaupun kebanyakan pemboleh ubah peramalan permintaan dikongsi oleh kedua-dua model perniagaan, syarikat berasaskan produk lebih memfokuskan pada pangsa pasar yang ada dan tahap penggunaan umum ketika menilai permintaan. Sebagai contoh, syarikat yang berdagang dengan barangan pengguna yang bergerak pantas, seperti makanan yang mudah rosak dan penggunaan tenaga, akan mendasarkan ramalan mereka pada tahap pendapatan khalayak sasaran mereka dan harga semasa produk mereka.

Ramalan Jualan Perkhidmatan

Syarikat berasaskan perkhidmatan umumnya mempunyai rangkaian pemboleh ubah yang lebih luas untuk mendasari permintaan. Walaupun syarikat berasaskan produk mesti menargetkan penyelidikannya pada jenis produk tertentu, seperti komputer riba atau jenis kenderaan tertentu, syarikat berasaskan perkhidmatan melihat gambaran yang lebih besar dan menggunakan teknik ramalan makro data di seluruh industri untuk memperkirakan permintaan masa depan pada perniagaan mereka. Sebagai contoh, penyedia teknologi maklumat mungkin tidak berminat dengan permintaan untuk jenis komputer atau perisian tertentu tetapi berminat dengan data sejarah dan unjuran masa depan untuk teknologi maklumat dan industri komputer secara keseluruhan.

Latihan Versus Inventori

Salah satu tujuan asas peramalan permintaan bagi syarikat yang menjual produk adalah untuk menganggarkan tahap yang paling menjimatkan kos untuk inventori mereka. Sekiranya jumlahnya terlalu banyak, inventori boleh menjadi ketinggalan zaman atau merosakkan. Pasar raya, misalnya, mengira kuantiti pesanan ekonomi produk dengan membandingkan betapa kritikalnya dengan kos menyimpannya. Sebaliknya, syarikat perkhidmatan jarang menyimpan inventori yang besar. Walau bagaimanapun, mereka mesti melabur dengan kuat pada latihan dan perakuan pekerja mereka. Ini memerlukan pekerja berkelayakan yang mencukupi dan memastikan keperluan peraturan dipenuhi. Menggaji dan melatih kakitangan mahir adalah mahal dan memakan masa, yang memerlukan syarikat berasaskan perkhidmatan untuk merancang lebih jauh daripada syarikat berasaskan produk yang mempunyai kawalan yang lebih tangkas terhadap tahap output mereka.