Kelebihan dan Kekurangan untuk Audit yang Dibantu

Audit terbantu merujuk kepada CAAT, atau alat dan teknik audit berbantukan komputer, yang menggunakan perisian dan program yang didedikasikan untuk proses audit untuk membantu juruaudit, terutama dengan projek besar. CAAT banyak dalam ekonomi yang didorong oleh teknologi masa kini, tetapi dalam beberapa hal, juruaudit boleh lambat menggunakan kaedah baru dengan bantuan komputer. Walaupun kaedah memberikan beberapa kelebihan utama, mereka juga mempunyai kekurangan yang membuat juruaudit berhati-hati terhadapnya.

Kelajuan dan Ketepatan

Kelebihan utama audit dibantu adalah peningkatan kelajuan dan ketepatan. Jelas, jika juruaudit dapat menggunakan program komputer untuk menjalankan penyata kewangan dan menyusun data dan angka, maka pekerjaan itu dapat dilakukan dengan sangat cepat dibandingkan dengan hanya sedikit bergantung pada komputer. Juga, program audit cenderung dilengkapi dengan cek dan keseimbangan yang berguna yang tidak hanya menunjukkan kesalahan pengiraan dalam buku perniagaan tetapi juga entri item yang tidak sesuai dan kemungkinan masalah peraturan.

Model

Alat pengauditan yang lebih kompleks dapat memberikan tahap bantuan yang lain dengan menghasilkan model komputer dan simulasi untuk juruaudit. Ini sangat berguna ketika juruaudit sedang berusaha untuk mengkaji pendekatan kewangan perniagaan dan bagaimana ia dapat disusun semula. Model komputer dapat menjalankan beberapa simulasi yang berbeza, menyiapkan model yang berbeza untuk menunjukkan bagaimana proses perakaunan akan terjejas. Ia juga dapat menggunakan model untuk menilai potensi risiko (dari kesalahan, penipuan dan masalah lain) dalam sistem semasa.

Isu Kesesuaian dan Latihan

Kelemahannya, audit yang dibantu mendasarkan banyak kegunaannya pada perisian audit. Sekiranya perisian tersebut sudah usang atau tidak dirancang untuk digunakan untuk tujuan pengauditan tertentu, maka perisian tersebut dapat melakukan lebih banyak kerosakan daripada yang baik, yang memerlukan kemas kini dan penyesuaian yang kerap. Juga, bila-bila masa program baru digunakan, juruaudit mesti dilatih bagaimana menggunakannya dengan betul, yang boleh menyebabkan kos dalam waktu dan wang yang tinggi untuk firma audit.

Pengalaman dan Penghakiman Juruaudit

Bagi banyak audit, juruaudit mesti membuat pertimbangan mengenai apakah perniagaan harus mengubah amalan perakaunannya, terutama yang berkaitan dengan risiko penipuan atau keperluan untuk mematuhi peraturan persekutuan. Panggilan ini berkaitan dengan maklumat yang dimiliki juruaudit dan pengalaman juruaudit dengan syarikat lain yang serupa. Sangat sukar bagi sistem komputer untuk membuat keputusan yang tepat, dengan mempertimbangkan semua faktor yang berpotensi, dan mengurangkan kegunaan program bantu dalam hasil akhir audit.