Mengapa PageTracker tidak dalam Kod Penjejakan Analitis Google Saya?

Google Analytics menawarkan pelacakan pelawat dan tindakan untuk laman web anda dengan memuat sejumlah kecil kod JavaScript dengan setiap halaman. Sekiranya anda pernah menggunakan kod Analitis Google sebelumnya, anda mungkin terkejut melihat unsur-unsur yang hilang dari kod laman web lain, seperti objek "pageTracker".

Coretan Analitis Google

Untuk mengumpulkan maklumat mengenai pengunjung anda, Google Analytics menggunakan "cuplikan" JavaScript yang anda letakkan di tajuk setiap halaman di laman web anda. Walau bagaimanapun, kod ini tidak sama. Google telah mengembangkan kod dari masa ke masa untuk membolehkan pemuatan yang lebih mudah dan penempatan yang berbeza. Terdapat tiga jenis coretan Analitis Google: coretan "urchin.js" yang lebih lama, coretan "tradisional" atau "ga.js" yang diperkenalkan pada tahun 2008, dan coretan asinkron atau "Async".

Objek halamanTracker

Versi "ga.js" tradisional dari coretan Analitis Google mengandungi objek yang disebut "pageTracker." Contohnya, coretan mengatur penjejakan dengan baris berikut:

pageTracker._trackPageview ();

Versi coretan lain menggunakan prosedur lain untuk memanggil fungsi yang sama. Contohnya, garis yang sesuai dalam coretan tak segerak adalah seperti berikut:

"_gaq.push (['_ trackPageview']);"

Kedua-dua coretan memanggil objek "trackPageview", tetapi mereka menggunakan cara yang berbeza untuk melakukannya. Coretan urchin.js juga menggunakan sintaks yang berbeza, dengan objek "urchinTracker."

Mengenal pasti Coretan

Ketiga jenis coretan mudah dikenal pasti menggunakan objek JavaScript yang unik untuk masing-masing. Contohnya, coretan urchin.js menggunakan objek "urchinTracker" dan mengandungi panggilan untuk skrip "urchin.js." Coretan "ga.js" tradisional menggunakan objek "pageTracker" dan objek global "_gat", sementara coretan tak segerak mengandungi objek global "_gaq". Coretan tradisional dan tak segerak memanggil "ga.js."

Mengemas kini

Google mengesyorkan penggunaan potongan tak segerak, yang memuat lebih cepat dan tidak menghalang pemuatan objek laman web lain, walaupun kod lama masih berfungsi. Walau bagaimanapun, anda mungkin menghadapi masalah jika anda cuba menggunakan dua jenis coretan pada halaman yang sama atau cuba menampal penyesuaian dari versi sebelumnya ke dalam coretan tak segerak. Sebagai gantinya, hapus versi sebelumnya dari kod penjejakan Google Analytics dari halaman anda sebelum memasukkan coretan baru, dan sesuaikan coretan baru anda untuk memanfaatkan sintaksnya yang berbeza. Google menawarkan panduan untuk sintaks setiap coretan kod penjejakan dan migrasi ke coretan tak segerak di laman web Kod Google-nya.