Cara Menghapuskan Pendua di Elemen Photoshop

Adobe's Photoshop Elements (PSE) adalah pilihan yang lebih murah daripada Photoshop penuh untuk individu dan pemilik perniagaan kecil yang ingin mengedit foto dan membuat reka bentuk grafik. Ia dapat melakukan banyak fungsi yang sama seperti di Adobe Photoshop dan juga lebih mudah digunakan. Masalah umum yang timbul ketika menggunakan Photoshop Elements adalah bahawa ia membuat fail pendua gambar yang anda edit. Adobe menambah alat carian yang berguna antara peningkatan lain ke Penganjur di Photoshop Elements 10. Kini ia mempunyai pilihan "Cari Pendua" yang membolehkan anda menghapus fail pendua dalam PSE dengan cepat.

1

Buka Elemen Photoshop dan klik pada tab "Atur". PSE Organizer menumpuk dan mencari foto berdasarkan pada masa ia ditangkap dan kesamaan visualnya. Anda kini boleh menyusun dan memilih foto anda di timbunan.

2

Pilih panel "Album" dari panel kanan Organizer untuk membuka album yang ingin anda cari dan uruskan foto pendua.

3

Klik pada menu "Cari" dan pilih "Gandakan Carian Foto." Hasil carian untuk semua gambar pendua akan dipaparkan. Anda mungkin melihat bahawa fail pendua disenaraikan dengan nombor selepas namanya, seperti "_1", "_2" dan sebagainya.

4

Lihat hasilnya dan cari fail pendua yang tidak anda perlukan. Klik dua kali pada mana-mana gambar untuk membukanya dalam paparan gambar tunggal dan menyemaknya. Semua foto anda yang lain yang tidak mempunyai padanan yang sama kini terdapat di timbunan "Foto Unik".

5

Buat timbunan dari gambar pendua yang disarankan untuk menghapusnya dengan cepat. Seret-dan-lepaskan foto dari timbunan "Foto Unik" ke timbunan lain jika anda ingin membandingkannya dengan fail lain. Ini boleh berguna semasa membandingkan gambar yang diambil dalam mod multi-burst pada kamera anda.

6

Klik "Tumpukan" di sebelah kanan fail anda dan kemudian "Selesai" setelah selesai menyusun fail anda. Untuk melepaskan foto, pilih timbunan foto di Penganjur dan klik "Unstack." Anda boleh membuang foto dari timbunan dengan mengklik kanannya dan memilih "Hapus Foto Dari Tumpukan."

7

Pilih butang "Buang Dari Katalog" untuk menghapus timbunan foto pendua. Anda juga dapat menghapus satu foto jika Anda mengklik kanan gambar dan memilih "Hapus" dari menu.