Petua Meningkatkan Hubungan Pelanggan Dalaman

Walaupun banyak tumpuan diberikan pada penyediaan perkhidmatan pelanggan yang berkualiti, penting bagi pemilik perniagaan kecil untuk mengembangkan cara untuk memperbaiki hubungan pelanggan dalaman mereka. Hubungan pelanggan dalaman sangat menumpukan pada bagaimana pekerja berinteraksi antara satu sama lain untuk menyelesaikan tugas yang mempengaruhi keseluruhan syarikat. Pekerja harus saling membalas untuk menyelesaikan pekerjaan mereka, tetapi jika ada konflik dengan komunikasi, ini dapat menurunkan produktivitas dan penjualan.

Atur Minggu Pembayang Pekerjaan

Beri peluang kepada pekerja untuk belajar mengenai apa yang dilakukan oleh anggota pasukan mereka yang lain dan bagaimana fungsi pekerjaan mereka berkaitan dengan tugas rakan pekerja mereka. Melalui pertukaran pekerjaan atau hari yang membayangi pekerjaan, pekerja mendapat peluang untuk menguji kedudukan lain dalam syarikat. Pertukaran kerja akan membantu pekerja memperoleh rasa tanggungjawab. Sekiranya pekerja dapat melihat apa yang dilakukan rakan sekerja mereka dari hari ke hari, ia dapat membantu mereka berkomunikasi dengan lebih berkesan.

Buat Kaedah Berkongsi Maklumat

Jadikan perkongsian maklumat sebagai kebiasaan dengan mewujudkan persekitaran di mana pekerja selesa untuk berkongsi melalui pelbagai kedai. Dari blog syarikat, di mana pekerja dapat memberikan maklum balas dan idea, hingga program sembang, kumpulan dapat digunakan untuk berkomunikasi mengenai kemajuan projek mereka.

Berlatih Mengatakan "Tolong" Dan "Terima Kasih"

Tetapkan nada untuk adab dalam perniagaan anda dengan menggunakan "tolong" dan "terima kasih" secara bebas semasa meminta maklumat atau bantuan dari pekerja. Sama ada melalui e-mel atau secara peribadi semasa perjumpaan, kekuatan adab dapat mempengaruhi hubungan pelanggan dalaman.

Buat Program Insentif

Walaupun tidak dapat berdiri di sebelah meja pekerja dan memuji mereka setiap kali mereka menunjukkan kualiti pemain pasukan, anda dapat memberi ganjaran kepada pekerja yang terus menerus menunjukkan tahap perkhidmatan pelanggan dalaman yang patut dicontohi. Perhatikan apa yang dikatakan oleh pekerja lain mengenai rakan sekerja mereka; jika pekerja sentiasa dipuji oleh rakan sekerja, pahala tindakannya. Sijil hadiah, cuti rehat dan plak adalah cara yang ideal untuk mengiktiraf pencapaian pekerja.

Berkongsi Maklumat Sebelum Ditanya

Menjaga maklumat pekerja melalui e-mel dan mesyuarat. Berkongsi maklumat mengenai penjualan, pengambilan pekerja baru, produk dan perkhidmatan baru yang mungkin bermanfaat bagi pekerja. Beri mereka maklumat semasa ia berlaku, bila mungkin, untuk menghilangkan potensi gosip antara pekerja mengenai adab.

Kenali Pekerja

Kenali pekerja anda dan pelajari gaya komunikasi mereka. Minat minat sebenar dalam kerjaya dan tujuan peribadi mereka. Bantu setiap ahli pasukan mengembangkan matlamat untuk perniagaan dan berikan motivasi berterusan untuk menolong mereka mencapai matlamat mereka.

Ikatan dengan pekerja melalui aktiviti membina pasukan dan aktiviti syarikat.