Kesan Perniagaan Terhadap Tingkah Laku Pengguna

Memahami kesan perniagaan terhadap tingkah laku pengguna - berkaitan dengan keputusan pembelian dan pengaruh umum - memerlukan tinjauan yang lebih mendalam mengenai amalan periklanan, pemasaran dan penjualan. Hubungan itu dua sisi, dengan pengguna menanggapi taktik perniagaan, dan perniagaan menanggapi tren pengguna. Bahagian perniagaan difokuskan untuk mendorong pendapatan, sementara pihak pengguna ingin membuat keputusan pembelian yang cerdas.

Pemasaran dan Pengiklanan

Salah satu elemen yang paling berpengaruh pada tingkah laku pengguna adalah kempen pemasaran dan pengiklanan yang telah dijalankan oleh perniagaan. Iklan digunakan untuk menyampaikan pesan kepada pengguna, dan juga meyakinkan mereka untuk melakukan pembelian.

Kempen periklanan yang berjaya membina kepercayaan dan menggerakkan pengguna untuk memasuki tahap pertimbangan, dan langsung ke mod pembelian. Iklan dihantar melalui sebilangan medium dengan cetakan tradisional, televisyen, radio, papan iklan dan iklan fizikal lain yang relevan dan berkesan.

Iklan digital juga merupakan pasar yang besar, dan pesanan disampaikan melalui media sosial, carian berbayar dan sepanduk paparan di seluruh web. Iklan podcast dan iklan dalam aplikasi juga biasa. Pasaran digitalnya besar dan beberapa kaedah pengiklanan dihargai kerana kemampuan mereka mengembalikan metrik yang sangat spesifik yang sebenarnya menunjukkan bagaimana pengguna berinteraksi dan bertindak balas terhadap pesanan tersebut.

Paradigma Kepercayaan

Kepercayaan antara pengguna dan perniagaan mempunyai kesan besar terhadap bagaimana tingkah laku pengguna. Ini dapat dibahagi dengan mudah dan digunakan untuk pasaran tertentu juga. Sebagai contoh, Boeing mengalami beberapa kerosakan pesawat kerana kejuruteraan yang rosak sehingga merosakkan kepercayaan di kalangan pengguna yang membeli penerbangan di pesawat mereka.

Dalam kes khusus ini, reaksi pengguna dapat mempengaruhi seluruh industri kerana pesawat yang salah adalah masalah hidup dan mati. Kepercayaan yang terhakis bermaksud pengguna meneka keputusan pembelian kedua dan juga cenderung meneliti pesawat sebenar sebelum menempah penerbangan.

Di sektor teknologi, telefon pintar yang gagal cenderung mengurangkan kepercayaan dan kesetiaan jenama khusus untuk pengeluar. Pengilang yang bersaing dapat memperoleh bahagian pasaran dan pengguna mengubah tingkah laku dan pembelian terhadap keputusan berdasarkan kesetiaan tradisional mereka. Pada asasnya, ia membuka segmen pasaran yang sebelumnya didedikasikan untuk satu syarikat.

Kesan Tingkah Laku Pengguna terhadap Perniagaan

Di sisi lain, kesan tingkah laku pengguna dirasakan di sisi perniagaan persamaan. Perniagaan harus selalu bertanya soalan asas. Dalam cara apakah berubah c onsumer citarasa menjejaskan industri anda ?

Perniagaan ini sentiasa berusaha untuk menanggapi pengaruh dan corak pembelian pengguna dalam usaha meningkatkan penjualan sambil membina kesetiaan jenama. Sekiranya pengguna beralih ke kebiasaan makan yang lebih mementingkan kesihatan misalnya, restoran makanan segera akan bertindak balas dengan menambahkan lebih banyak salad dan pilihan yang sihat ke menu.

Perniagaan mesti mempertimbangkan pengaruh pembelian bermusim juga. Pengguna cenderung membuat keputusan yang sihat selama beberapa bulan pertama tahun ini setelah membuat keputusan. Semasa musim percutian, mereka cenderung untuk bersikap suka dan membuat keputusan pembelian yang dipengaruhi oleh emosi.

Tingkah laku pengguna sentiasa berubah, berdasarkan ekonomi, tahap pendapatan yang dapat dibelanjakan, emosi dan musim. Perniagaan sering membina kempen iklan mereka berdasarkan faktor yang diketahui dan menggunakan maklumat tersebut untuk membina kempen berpengaruh mereka sendiri yang mendorong pendapatan.

Dari satu segi, perniagaan mempunyai pengaruh pada tingkah laku pengguna, tetapi pengaruh tersebut adalah pemboleh ubah berdasarkan yang diperkenalkan oleh pengguna dan basis pelanggan secara keseluruhan.