Cara Membeli Farmasi

Membeli farmasi memerlukan perancangan kewangan dan penilaian perniagaan. Sebahagian dari perancangan merangkumi menentukan jenis farmasi yang ingin anda beli. Pilihan termasuk membeli farmasi bebas, menjalin kerjasama dengan perniagaan yang mapan atau membeli ke rangkaian farmasi. Pemilik perniagaan memilih pilihan yang paling sesuai dengan lokasi farmasi yang diinginkan dan tahap pengalaman industri mereka. Sebagai contoh, farmasi kecil dan bebas mungkin merupakan pilihan terbaik di pasar kecil, tetapi rangkaian mungkin lebih baik secara kewangan di kawasan bandar. Oleh kerana membeli farmasi adalah transaksi yang kompleks, banyak pemilik menyewa profesional untuk membimbing mereka melalui proses tersebut.

1

Nilaikan keadaan kewangan anda dan tentukan apakah anda mampu membeli farmasi. Kumpulkan semua dokumen kewangan yang diperlukan, termasuk penyata bank dan penyata cukai. Lihatlah peluang pinjaman anda dan berjumpa dengan pemberi pinjaman untuk menentukan sama ada anda boleh membawa pinjaman jangka panjang.

2

Tentukan lokasi farmasi. Kaji laporan penyelidikan pasaran dan demografi penduduk untuk mengetahui ukuran keseluruhan pasaran farmasi, pesaing, harga dan permintaan harta tanah. Sebagai contoh, semasa menilai bandar berbanding kawasan luar bandar, ingatlah bahawa farmasi di luar bandar umumnya menjual dengan harga yang lebih rendah dan menawarkan kelebihan pesaing farmasi tempatan yang lebih sedikit.

3

Cari farmasi untuk dijual. Mengkaji senarai dalam iklan terperingkat, baik di surat khabar tempatan atau di jurnal farmasi tempatan atau negeri. Lawati laman web Persatuan Ahli Farmasi Komuniti Nasional untuk senarai harta tanah dan maklumat hubungan yang ada.

4

Sewa broker farmasi untuk membantu mencari farmasi untuk dijual, jika perlu. Broker mengambil bahagian dalam proses pembelian dengan bekerja dengan pembeli dan penjual untuk menilai, berunding dan menyelesaikan transaksi. Berjumpa dengan broker dan nyatakan jenis farmasi yang ingin anda beli. Sampaikan maklumat yang dipelajari melalui penyelidikan pasaran pada Langkah 2. Kaji senarai broker dan pilih beberapa sifat.

5

Lawati semua laman web farmasi yang berpotensi dengan broker. Pertimbangkan saiz perniagaan dan pesaing tempatan. Bandingkan harga permintaan dengan harga pasaran. Lakukan wawancara mendalam dengan pemilik semasa. Nilai kemudahan akses ke farmasi, dengan kereta dan berjalan kaki.

6

Sewa penilai untuk menilai keadaan dan nilai perniagaan dan bangunan, jika membeli harta tanah. Minta analisis kewangan yang lengkap, termasuk kajian semula laporan kewangan untuk 10 tahun sebelumnya dan pemfailan cukai yang berkaitan.

7

Kaji laporan penilai. Bincangkan dengan broker, jika perlu, dan beli farmasi. Anda boleh berunding dengan penjual atau meminta broker memberikan perkhidmatan tersebut.