Bagaimana Memulakan Perniagaan Tutorial di Rumah

Sekiranya anda mempunyai pengetahuan khusus dan kemampuan untuk berkongsi kepakaran anda dengan cara yang jelas dan ringkas, maka pertimbangkan untuk memulakan perniagaan bimbingan di rumah. Secara tradisinya, tutor membantu anak-anak usia sekolah menguasai konsep dari kurikulum harian mereka. Walaupun permintaan untuk perkhidmatan ini berterusan, bidang tumpuan tambahan merangkumi persiapan peperiksaan masuk kuliah, bantuan dengan kursus di kolej dan juga persiapan untuk memulakan tadika. Kos permulaan yang rendah menjadikan perniagaan ini sebagai kaedah menarik untuk menjana pendapatan sambilan. Walau begitu, begitu banyak ibu bapa yang ingin memberikan kelebihan daya saing kepada anak-anak mereka bahawa terdapat cukup pekerjaan untuk perniagaan sepenuh masa yang sesuai.

1

Kenal pasti bidang kepakaran anda. Persijilan formal tidak diperlukan untuk mendirikan kedai. Walau bagaimanapun, pelanggan akan mencari pengalaman atau latihan yang ditunjukkan. Persijilan guru dan kursus khusus akan memberikan kredibiliti dan menjadikan pemasaran sebagai perniagaan bimbingan lebih mudah.

2

Pilih struktur undang-undang dan namakan perniagaan. Kepemilikan tunggal atau perkongsian sekiranya pemilik kedua terlibat biasanya mencukupi. Sekiranya nama selain daripada nama pemilik akan digunakan, maka daftarkan nama rekaan dengan setiausaha negara.

3

Dapatkan lesen dan izin. Hampir semua perniagaan memerlukan pendaftaran dengan pihak berkuasa tempatan, walaupun perniagaan itu dikendalikan dari rumah. Periksa dengan kerajaan bandar dan daerah di mana perniagaan itu terletak untuk keperluan.

4

Menetapkan polisi, prosedur dan harga. Beberapa keputusan merangkumi bagaimana menangani ketidakhadiran, membuat pelajaran dan soalan "darurat". Perjanjian bertulis dengan ibu bapa mengenai perkhidmatan akan membantu mengurangkan salah faham. Hubungi tutor lain untuk mengetahui apakah harga anda kompetitif.

5

Dapatkan alat pembelajaran yang diperlukan untuk klien. Perpustakaan dan internet adalah sumber yang baik untuk bahan percuma. Melabur dalam sekumpulan buku rujukan yang baik untuk bidang subjek utama.

6

Siapkan pejabat dengan akses telefon dan komputer. Tugas pentadbiran, seperti pemasaran dan penagihan, dilakukan dengan mudah dari rumah. Pertemuan dengan pelanggan boleh dilakukan di rumah pelajar atau di rumah anda sendiri. Tempat yang tenang dan bebas daripada gangguan diperlukan. Periksa sekatan perbuatan dan dengan pihak berkuasa tempatan untuk memastikan bahawa perjumpaan berterusan di rumah anda dibenarkan. Perhatikan bahawa perpustakaan sering melarang penggunaan kemudahan mereka oleh tutor berbayar.

7

Iklankan perniagaan bimbingan dalam medium dan letakkan sasaran pasaran anda. Letakkan brosur di papan buletin sekolah, sediakan brosur kepada guru dan pelajar dan sertai rangkaian keibubapaan. Buat resume dengan rujukan untuk diberikan kepada bakal pelanggan. Simpan senarai e-mel dan pertimbangkan untuk menghantar buletin berkala dengan petua dan maklumat kajian yang berkaitan dengan bidang tumpuan.

8

Sediakan perkhidmatan bimbingan dari rumah melalui syarikat dalam talian, seperti Tutor.com. Jalan ini akan menambah pendapatan yang diperoleh melalui pelanggan tatap muka dan membolehkan kemahiran mengajar diasah dalam bidang kepakaran. Komputer dengan akses Internet berkelajuan tinggi diperlukan. Secara amnya, tutor dianggap sebagai kontraktor bebas.