Apakah Perbezaan Jual Dalam Talian Berbanding dengan Penjualan di Kedai?

Penjualan dalam talian adalah sebahagian besar pai runcit secara keseluruhan, walaupun kedai batu bata tradisional masih berfungsi dengan baik di banyak sektor ekonomi. Terdapat sejumlah perbedaan pengalaman pelanggan antara menjual secara dalam talian, tanpa interaksi nyata dengan produk, dan menjual di kedai, di mana pelanggan dapat menangani barang dagangan. Proses runcit merangkumi beberapa langkah antara produk dan pelanggan. Beberapa langkah ini agak berbeza, bergantung kepada sama ada penjualan tersebut dilakukan secara dalam talian atau di kedai.

Penyelidikan

Pengguna lebih yakin untuk membeli produk apabila mereka melakukan penyelidikan sendiri dalam talian. Mereka bukan sahaja menjimatkan masa, tetapi dalam banyak kes mereka lebih suka penyelidikan dalam talian daripada bercakap dengan wakil di kedai kerana terdapat banyak tempat untuk mencari maklumat. Tantangan untuk kedai tradisional adalah untuk menyediakan kakitangan sokongan yang dapat memberikan nasihat yang tepat dan boleh dipercayai untuk menyaingi apa yang ada dalam talian.

Maklumat Deria

Pelanggan runcit mengumpulkan dan menganalisis maklumat mengenai produk dengan segera sebelum membuat keputusan membeli. Maklumat sedemikian biasanya dikumpulkan secara visual. Walau bagaimanapun, dengan beberapa produk, pelanggan perlu mendengar, merasakan, merasakan atau mencium produk tersebut untuk membuat keputusan yang tepat. Laman web dalam talian juga seperti kedai batu bata semasa pembelian terutama berdasarkan maklumat visual seperti mengenal pasti casing CD atau kulit buku. Apabila pembelian memerlukan pendengaran, sentuhan, bau atau rasa, kedai mempunyai kelebihan.

Kos

Walaupun kos titik penjualan untuk produk tertentu adalah sama untuk kedai dan operasi dalam talian, kos dalam rantaian bekalan biasanya lebih rendah dalam talian. Ini sebahagiannya disebabkan oleh penghapusan langkah-langkah tertentu untuk operasi dalam talian. Apabila pengeluar dapat memasarkan secara langsung kepada pengguna, mereka tidak lagi memerlukan pemborong dan perantara lain. Peruncit dalam talian juga mempunyai kos inventori yang lebih rendah. Kedai mesti mempunyai inventori fizikal, sementara peruncit dalam talian boleh menggunakan perkhidmatan penghantaran drop pihak ketiga secara langsung dari pembekal.

Pemenuhan

Kedai mempunyai kelebihan dalam memenuhi pesanan untuk produk fizikal. Seorang pelanggan biasanya mengambil produk di dalam kedai, membayarnya, dan membawanya pulang. Pelanggan dalam talian hanya melihat gambar produk dan harus menunggu sekurang-kurangnya sehari, dan kadang-kadang lebih lama, untuk memilikinya. Kedai menawarkan kepuasan pelanggan yang lebih besar apabila pelanggan menilai ketersediaan produk dengan segera.

Rawatan Cukai

Kedai mesti mengenakan cukai jualan negeri dan tempatan untuk produk mereka, sementara operasi dalam talian hanya mengumpulkan cukai penjualan apabila mereka memiliki kehadiran fisik di bidang kuasa tertentu. Walaupun pelanggan seharusnya menyerahkan cukai penjualan yang sesuai ke negara mereka ketika melakukan pembelian dalam talian, ini jarang berlaku, dan negara tidak memaksakannya. Kelebihan harga untuk perniagaan dalam talian boleh menjadi besar.