Bagaimana Memulakan Syarikat Perunding

Sekiranya anda mempunyai pengetahuan, motivasi, kemahiran organisasi dan kemahiran khusus untuk berurusan dengan orang, maka anda mempunyai keperluan untuk memulakan syarikat perundingan. Rezeki anda akan terletak sepenuhnya di tangan anda sendiri, begitu juga dengan jadual anda. Sebilangan orang memutuskan untuk mengambil jalan ini setelah diberhentikan dari pekerjaan mereka sekarang. Yang lain akhirnya membebaskan semangat keusahawanan mereka. Terlepas dari dorongan, perancangan dan persiapan yang tepat akan menjadikan kepakaran anda menjadi perniagaan yang berjaya.

1

Kenal pasti bidang kepakaran. Seorang perunding memberi nasihat kepada perniagaan atau orang lain dalam bidang tertentu seperti teknologi komputer, memulakan perniagaan atau cara membuka kedai eBay. Sokong tuntutan penguasaan dengan perakuan, keahlian dalam organisasi profesional dan pengalaman yang didokumentasikan.

2

Menetapkan struktur undang-undang dan menamakan perniagaan. Kepemilikan tunggal atas nama pemilik sering kali mencukupi. Entiti undang-undang lain termasuk perkongsian, perbadanan dan perbadanan liabiliti terhad. Adalah wajar untuk mengubah struktur entiti undang-undang setelah anda memulakan syarikat perunding pada tahun-tahun berikutnya jika perlu.

3

Dapatkan lesen dan izin. Hubungi keperluan pihak berkuasa negeri dan tempatan. Banyak bidang kuasa tempatan memerlukan lesen pekerjaan. Beberapa bidang pengkhususan memerlukan pensijilan, seperti untuk Akauntan Awam Bertauliah.

4

Mendirikan pejabat di rumah atau di bangunan pejabat. Keperluan peralatan akan berbeza mengikut jenis kerja perundingan yang dilakukan. Peralatan pejabat mungkin sudah ada di pejabat rumah dan merangkumi komputer, pencetak, sambungan internet, telefon dan mesin faks. Pejabat rumah menawarkan cara untuk mengurangkan kos permulaan dengan ketara dan mungkin memberi peluang untuk mengurangkan perbelanjaan yang berkaitan dengan ruang untuk membayar cukai. Pastikan undang-undang tempatan membolehkan anda memulakan latihan perunding dari rumah.

5

Sediakan sistem perakaunan dan penyimpanan rekod. Jauhkan kewangan perniagaan dan peribadi.

6

Mengupah pekerja untuk mengendalikan tugas pentadbiran dan tugas, jika perlu. Pemilik tunggal biasanya dapat mengendalikan pekerjaan pada awalnya. Sekiranya pekerja diambil, ambil langkah untuk mendapatkan Nombor Pengenalan Pekerja dan menahan cukai.

7

Tetapkan harga. Periksa apa yang dikenakan oleh pertandingan. Pampasan biasanya diterima dalam bentuk bayaran setiap jam atau harga untuk keseluruhan projek. Pembekal kadangkala diterima di mana perunding bersetuju untuk tersedia selama beberapa jam setiap bulan.

8

Sertailah laman web tawaran kerja, seperti Elance dan oDesk. Buat profil di laman web ini dan tawarkan pekerjaan. Anda bukan sahaja akan memperoleh pengalaman, tetapi anda juga akan meningkatkan kemahiran menawar pekerjaan anda.

9

Iklankan perkhidmatan. Buat brosur, buat panggilan sejuk, buat iklan di media yang dibaca oleh pasaran sasaran anda, buat buletin dan bercakap dengan kumpulan. Buat laman web untuk bakal pelanggan mengakses maklumat anda.