Cara Melaksanakan Inisiatif Sumber Strategik yang Berkesan

Sumber strategik adalah alat pengurusan bekalan yang memberikan pengurangan kos yang signifikan dan faedah lain, menurut Institut Pengurusan Bekalan. Ini menggantikan amalan membeli tradisional dengan membeli pada harga terendah, yang biasanya bermaksud menerima tiga harga terendah. Sumber strategik memberi tumpuan untuk membina hubungan jangka panjang kolaboratif dengan pembekal untuk meningkatkan kualiti barang dan perkhidmatan dan menurunkan kos dari masa ke masa.

Kenalpasti

Sumber strategik tidak penting untuk semua pembelian. Item komoditi, seperti alat tulis atau perkhidmatan pembersihan pejabat, tidak penting secara strategik untuk perniagaan. Walau bagaimanapun, kualiti, kos dan ketersediaan komponen kejuruteraan utama atau bahan mentah untuk pembuatan boleh memberi kesan pada kemampuan perniagaan kecil untuk bersaing dengan berkesan. Oleh itu, tahap pertama dalam sumber strategik adalah mengenal pasti bekalan yang penting untuk perniagaan. Pembekal strategik tersebut dapat memberikan perniagaan dengan kelebihan strategik dan peningkatan pendapatan, menurut Institut Pengurusan Bekalan.

Perhubungan

Hubungan antara syarikat dan pembekal utamanya berubah dalam sumber strategik. Daripada berurusan dengan banyak pembekal yang berbeza dan mendapatkan sebut harga yang berasingan untuk setiap pembelian, perniagaan kecil membuat kontrak jangka panjang dengan pembekal terpilih yang memenuhi kriteria kualiti dan kos mereka. Selain menjamin akses kepada bekalan, pengaturan kontrak jangka panjang juga mengurangkan kos dan kerumitan pembelian melalui proses pesanan berulang dan invois yang mudah.

Kualiti

Keharmonian kualiti adalah salah satu cara untuk mengurangkan kos melalui pembelian strategik. Pembekal menyediakan bahan dan perkhidmatan mengikut standard kualiti yang dipersetujui. Dengan mengintegrasikan standard kualiti dengan pembekal, perniagaan dapat menghilangkan biaya memeriksa bekalan yang masuk dan mengurangkan risiko pembaziran dan pengerjaan semula. Sebagai sebahagian daripada hubungan strategik, kedua-dua rakan boleh bersetuju untuk melaksanakan program peningkatan berterusan yang memberikan kualiti yang lebih tinggi tanpa kenaikan biaya. Hasilnya adalah produk terbaik dengan nilai terbaik, menurut University of Michigan.

Inovasi

Sumber strategik juga dapat membantu perniagaan kecil untuk berinovasi. Dengan mengenal pasti pembekal strategik yang menawarkan teknologi atau komponen yang meningkatkan produk mereka sendiri, perniagaan dapat meningkatkan program pengembangan produk mereka dan menawarkan produk yang inovatif. Sebagai sebahagian daripada pengaturan kontrak, perniagaan harus menyetujui program pembangunan masa depan dengan pembekal.

Kerjasama

Hubungan kerjasama antara pelanggan dan pembekal membantu kedua-dua pihak mencapai kecekapan dan mengurangkan kos. Perniagaan kecil harus memberikan pembekal strategik kepada mereka perincian rancangan pengeluaran dan keperluan masa depan mereka. Pembekal kemudian dapat merancang tahap pengeluaran dan jadual penghantaran mereka sendiri. Dengan terus memperbaharui pembekal mengenai perubahan pasaran, membolehkan kedua-dua pihak bertindak pantas dan menyesuaikan tahap penawaran, tanpa perlu membatalkan pesanan atau sumber kapasiti tambahan.