Bagaimana Memulakan Syarikat Rawat Anjing

Terdapat lebih banyak perkara untuk menjaga sahabat lelaki daripada sekadar menyediakan makanan, tempat tinggal dan bersenam. Apabila anjing adalah ahli keluarga, banyak pemilik haiwan peliharaan juga ingin memberikan layanan istimewa. Anda boleh memanfaatkan cinta pemilik haiwan kesayangan mereka dengan memulakan perniagaan merawat anjing anda sendiri. Dengan sedikit percubaan dengan resipi makanan anjing yang berbeza, anda boleh membuat makanan lazat dalam bentuk yang menyeronokkan pemilik haiwan kesayangan dan anjing mereka tidak akan dapat menahan diri.

1

Periksa undang-undang di bidang kuasa anda untuk mengetahui sama ada anda memerlukan pelesenan khusus atau dapur komersial untuk menyediakan makanan haiwan kesayangan, atau jika ada batasan pengezonan untuk perniagaan anda. Anda boleh mengetahui syarat dengan menghubungi lesen dan pemeriksaan jabatan tempatan anda atau agensi yang serupa.

2

Ketahui cara membuat rawatan anjing yang berkualiti dengan mengikuti resipi yang anda dapati dalam talian atau membuat sendiri. Banyak pemilik anjing menganggap haiwan kesayangan mereka adalah keluarga, jadi memilih bahan yang sihat, selamat dan lazat dapat membantu memastikan kejayaan perniagaan anda.

3

Kirim setiap hadiah untuk analisis makmal, dan paparkan hasilnya pada label mereka.

4

Hubungi jabatan pertanian negeri anda untuk melihat apakah anda perlu menghantar sampel label anda selain borang pendaftaran produk dan bayaran.

5

Latih kreativiti anda. Terdapat banyak persaingan dalam industri rawatan anjing. Membuat anjing anda menjadi bentuk yang unik dapat membantu anda memperoleh kelebihan berbanding pemilik perniagaan anjing yang lain.

6

Buat rancangan perniagaan yang merangkumi di mana anda akan mendapatkan ramuan untuk rawatan anjing anda, bagaimana anda akan mengiklankannya dan bagaimana anda akan menjalankan perniagaan anda. Sertakan jangkaan kos permulaan anda dan unjuran kos menjalankan perniagaan anda dalam rancangan anda.

7

Perlesenan selamat untuk memulakan perniagaan merawat anjing. Anda mungkin memerlukan lesen perniagaan, tetapi beberapa bidang kuasa juga memerlukan anda mendapatkan perlesenan khas untuk menyediakan barang yang boleh dimakan, walaupun ia dibuat untuk haiwan kesayangan. Bergantung pada bidang kuasa anda, anda mungkin juga harus membenarkan wakil perlesenan memeriksa dapur anda.

8

Pilih nama yang menarik untuk perniagaan anda dan daftarkan nama rekaan di negeri anda. Jabatan pendaftaran perniagaan negeri anda dapat memberikan maklumat mengenai cara melakukannya.

9

Buka akaun bank untuk perniagaan merawat anjing anda. Gunakan akaun ini untuk membeli bekalan dan membayar perbelanjaan untuk perniagaan anda serta untuk menyimpan wang yang anda terima dari penjualan anjing.

10

Buat contoh makanan anjing anda untuk difoto untuk iklan dan tunjukkan kepada bakal pelanggan. Apabila orang melihat betapa comelnya perlakuan anjing anda, mereka lebih cenderung membelinya.

11

Buat laman web untuk perniagaan merawat anjing anda dan tambahkan gambar dan keterangan mengenai perlakuan anjing anda. Anda boleh membenarkan pelanggan membuat pesanan secara langsung dari laman web anda atau menggunakan laman web ini sebagai brosur dalam talian sebelum memanggil anda untuk membuat pesanan mereka.

12

Sediakan bahan pemasaran untuk perniagaan merawat anjing anda. Flyer, kad nama dan brosur dapat membantu anda mendapatkan minat pemilik haiwan kesayangan. Sertakan gambar yang menarik pada bahan-bahan ini untuk meningkatkan minat mereka.

13

Kunjungi kedai haiwan peliharaan, kedai bekalan haiwan peliharaan, penjaga anjing dan doktor haiwan dan tanyakan apakah mereka bersedia memaparkan sampel produk anda di perniagaan mereka. Beberapa perniagaan haiwan peliharaan mungkin berminat untuk bekerjasama dengan anda juga.