Idea Pemasaran untuk Filem

Pada tahun 2012, 10 filem teratas di box office menghasilkan gabungan $ 3.2 bilion. Walaupun filem-filem ini bervariasi dalam genre, gaya visual dan pujian kritis, semuanya menunjukkan bagaimana strategi pemasaran yang efektif dapat menarik calon penggemar filem dari sistem hiburan rumah mereka dan ke tempat duduk teater. Banyak idea pemasaran yang sama yang digunakan studio untuk mempromosikan blockbusters mereka dapat digunakan oleh pembuat filem bebas untuk membuat penonton mengetahui tentang projek mereka.

Pergi ke Penonton

Sejak tahun 1970, peminat buku komik telah berkumpul di California Selatan untuk tahunan San Diego Comic-Con. Selama dekad yang lalu, populariti filem berdasarkan superhero buku komik telah melonjak. Penerbit filem-filem ini kini menghantar pengarah, pelakon dan penulis ke acara ini untuk mempromosikan projek mereka yang akan datang kepada khalayak sasaran mereka. Bintang-bintang filem Marvel "The Avengers" No. 1 tahun 2012, muncul di San Diego Comic-Con dua tahun penuh sebelum filem ini dilancarkan untuk membina minat di kalangan peminat buku komik.

Keseronokan dan Permainan

Kaedah lain yang digunakan oleh pembuat filem untuk menarik pembeli tiket adalah dengan melibatkan penonton dalam cerita filem itu. Laman web promosi yang direka dengan baik dapat melakukan lebih daripada sekadar memberikan maklumat mengenai pemeran dan kru. Laman web www.whysoserious.com menyediakan permainan realiti alternatif yang merapatkan jurang antara filem "Batman Begins" dan "The Dark Knight." Permainan ini memberikan maklumat yang lebih mendalam mengenai watak-watak tersebut dan memungkinkan pengguna untuk berpartisipasi dalam perburuan pemulung yang berkaitan dengan peristiwa dalam filem itu.

Knick-Knacks dan Tchotchkes

Banyak studio memberikan barang promosi kecil untuk membangkitkan minat dalam filem. Poster, kemeja-T dan barang-barang hadiah yang lain memberi penonton pengingat pengalaman emosi filem tersebut. Pembuat "Night At The Museum: Battle of the Smithsonian" menghantar pengulas hiasan pokok Krismas yang dihiasi dengan logo filem itu. Studio di sebalik komedi romantis "Paper Heart" mengedarkan buku nota dan pen. Fikiran di sebalik pembuatan semula lagu klasik "Prom Night" seram mengeluarkan korsase mawar plastik.

Word-of-Mouth dan Media Sosial

Dengan pertumbuhan media sosial, pengiklan mencari cara baru untuk menghasilkan berita positif mengenai projek filem mereka. Jajak pendapat dalam jurnal perdagangan "Hollywood Reporter" menunjukkan bahawa pengguna rangkaian sosial 1-dalam-3 memilih untuk melihat siaran teater kerana apa yang mereka baca mengenai filem itu di laman rangkaian sosial. Penerbit filem sci-fi "Prometheus" meminta mesej Twitter dari peminat di Australia, kemudian memasukkan mesej tersebut di tempat di saluran TV Channel 4.