Kaedah Kuantitatif untuk Audit & Penilaian Tenaga Manusia

Kegiatan audit dan penilaian tenaga kerja membolehkan syarikat anda menentukan sama ada sumber daya manusia anda memenuhi keperluan strategik anda. Kaedah kuantitatif membolehkan anda menggunakan statistik, nombor dan data untuk menganalisis siapa yang menyelesaikan kerja dengan jayanya dan menentukan di mana ada ruang untuk diperbaiki. Audit memastikan objektif organisasi, dasar syarikat dan keperluan undang-undang anda dipenuhi mengikut amalan dan standard profesional yang diterima.

Permintaan Ramalan

Jabatan sumber manusia biasanya memantau keperluan tenaga manusia. Untuk meramalkan permintaan masa depan, anda boleh memeriksa jumlah pengambilan, pengambilan dan pemecatan dari tahun-tahun sebelumnya untuk memproyeksikan rancangan masa depan. Kaedah kuantitatif membolehkan anda membuang pengaruh subjektif dari keputusan anda dan memasukkan fakta ke dalam proses tersebut. Daripada meneka jumlah pekerja yang anda perlukan, kursus latihan yang mereka perlukan untuk tetap diperakui, dan anggaran yang diperlukan untuk mengekalkan perniagaan anda, berdasarkan ramalan anda pada angka masa lalu dan perakaunan untuk keadaan pasaran semasa cenderung menghasilkan hasil yang paling dipercayai.

Meneliti Trend

Dengan menggunakan kaedah kuantitatif anda dapat membuat spreadsheet yang membandingkan tenaga kerja masa kini dengan pesaing, dan juga dengan keperluan masa depan. Sebagai contoh, jika angka penjualan menunjukkan bahawa pekerja tertentu menutup lebih banyak penjualan daripada yang lain, audit dan penilaian anda mungkin menunjukkan peluang untuk memberi ganjaran kepada pekerja tersebut dan menyerahkan selebihnya kepada tugas yang berbeza. Audit dan penilaian tenaga kerja juga dapat menunjukkan jurang latihan. Dengan melakukan tinjauan terhadap pelanggan, pekerja atau rakan niaga, anda juga dapat menghasilkan data kuantitatif untuk membantu anda membuktikan atau menyangkal hipotesis.

Mengimbangkan Beban Kerja

Dengan menganalisis operasi dan output harian, anda dapat memastikan bahawa pekerja menyelesaikan tugas mereka dengan selamat dan lengkap. Pengauditan peningkatan berterusan membantu mengenal pasti kakitangan yang bekerja terlalu banyak atau terlalu sedikit. Ini membantu anda memutuskan siapa yang harus terus bekerja dan siapa yang akan diberhentikan, terutama jika syarikat anda kekurangan dana. Kaedah kuantitatif membolehkan anda menganalisis hamparan waktu pekerja. Ini memberi anda data objektif yang anda perlukan untuk memastikan anda mengekalkan persekitaran kerja yang produktif.

Menilai Keupayaan

Dengan menggunakan kaedah kuantitatif, anda dapat mengawasi jumlah orang yang digunakan oleh syarikat anda yang mempunyai kemahiran dan pengetahuan. Contohnya, jika perniagaan anda memerlukan kepakaran dalam pengurusan projek dan syarikat anda tidak mempekerjakan orang yang mempunyai kelayakan ini, anda mungkin perlu mengambil pekerja baru atau melatih tenaga kerja anda sekarang. Anda mungkin juga perlu mengukur jumlah kakitangan yang anda perlukan pada tahap kepakaran yang berbeza. Sebagai contoh, anda mungkin memerlukan pengaturcara dengan sijil yang berbeza untuk menyelesaikan kerja untuk pelbagai pelanggan.