Peraturan Parkir Cacat ADA untuk Restoran

Di bawah undang-undang Amerika Kurang Upaya persekutuan tahun 1990, restoran dari pelbagai saiz diminta untuk menyediakan akses tempat letak kereta kepada pelanggan yang kurang upaya dan yang sebaliknya tidak dapat melindungi perniagaan secara fizikal sekiranya penginapan tidak disediakan. Peraturan merangkumi masalah termasuk ketersediaan tempat letak kereta, akses van, zon pemuatan dan papan tanda yang diperlukan.

Tempat Letak Kereta

ADA secara amnya meminta satu tempat letak kenderaan yang dapat diakses oleh orang cacat dikhaskan untuk setiap 25 jumlah ruang yang disediakan oleh restoran. Sebagai contoh, perniagaan dengan jumlah ruang sehingga 25 perlu menetapkan sekurang-kurangnya satu yang hanya dapat diakses oleh pelanggan kurang upaya; mereka yang mempunyai 26 hingga 50 ruang mesti menetapkan dua ruang. Tempat meletak kenderaan yang boleh diakses mesti terletak di laluan perjalanan terpendek dari tempat letak kereta ke pintu masuk yang boleh diakses, dan mereka mesti tersebar sama dalam kes di mana terdapat banyak titik akses yang berdekatan dengan tempat letak kereta.

Akses Van

Sekurang-kurangnya satu daripada setiap lapan tempat letak kenderaan boleh diakses mesti diakses dengan van, dengan minimum satu ruang yang boleh diakses oleh van dalam semua keadaan. Untuk memuatkan van yang dilengkapi dengan lif, ruang mestilah selebar sekurang-kurangnya 8 kaki, dengan lorong akses selebar 8 kaki dan pelepasan menegak 98 inci.

Memuatkan Zon

ADA memerlukan zon pemuatan penumpang dengan lorong akses sekurang-kurangnya 60 inci lebar dan 20 kaki panjang, bersebelahan dan selari dengan ruang penarik kenderaan. Jalan yang mematuhi ADA diperlukan sekiranya terdapat jalan di antara lorong akses dan ruang penarik kenderaan.

Papan tanda

Restoran mesti menghantar tanda yang menunjukkan setiap tempat letak kenderaan yang boleh diakses seperti yang dikhaskan untuk mereka yang kurang upaya. Tanda mesti menunjukkan simbol kebolehcapaian yang dikenali - seseorang yang menggunakan kerusi roda berwarna putih dengan latar belakang biru. Sekurang-kurangnya satu ruang mesti mempunyai tanda tambahan, yang menunjukkan "diakses dengan van" yang dipasang di bawah simbol kebolehcapaian. Undang-undang tersebut menghendaki papan tanda dipasang setidaknya 60 inci dari tanah, di mana mereka tidak dapat dikaburkan oleh kenderaan yang diparkir di ruang tersebut. Setiap negara mempunyai peraturan mengenai maklumat lain yang mesti dipasang pada papan tanda, termasuk paparan pelekat atau izin yang diperlukan untuk menggunakan ruang cacat.

Menaiktaraf Tapak Lama

Untuk bangunan lama yang dibina sebelum pernyataan undang-undang yang belum sepenuhnya patuh - misalnya, kerana sebelumnya mereka tidak digunakan untuk restoran - undang-undang mewajibkan tempat letak kenderaan dan penginapan lain disesuaikan apabila mudah dicapai dan minimum kos - sebagai contoh, apabila tempat letak kenderaan dilucutkan semula.