Perbezaan Antara Penilaian Masa & Gaji SAP

SAP adalah syarikat antarabangsa yang menghasilkan perisian peringkat perusahaan untuk menjalankan banyak proses perniagaan dari hari ke hari. Ini berbeza dari kewangan hingga tugas operasi seperti logistik, aliran kerja dan pengurusan polisi. Penyelesaian utama SAP dikenali sebagai Enterprise Resource Planning (ERP), yang disertakan dengan beberapa modul untuk mengautomasikan pelbagai domain perniagaan anda. Penilaian Masa dan Gaji adalah kedua-dua komponen modul Pengurusan Modal Insan. Ini adalah ciri yang berasingan tetapi bekerjasama untuk membantu anda menangani masalah masa dan kehadiran, serta memproses pembayaran pekerja.

Penilaian Masa

Penilaian masa adalah komponen pilihan modul Pengurusan Modal Insan ERP SAP. Ia memproses kehadiran dan ketiadaan pekerja dari tempat kerja. Data itu boleh masuk ke sistem lain. Ini juga menghitung waktu untuk jadual kerja yang akan datang berdasarkan dasar anda, dan ini membantu menguruskan masalah seperti kuota waktu dan jam yang dikhaskan untuk bidang tertentu perniagaan anda. Data masa boleh dimasukkan dalam talian dan dinilai setiap hari. Ini memberi pengurus pandangan masa dan bagaimana ia dihabiskan di tempat kerja.

Aplikasi Penilaian Masa

Penilaian Masa mungkin berguna sekiranya anda mempunyai banyak kumpulan pekerja yang anda perlukan untuk mencatat waktu kerja, kehadiran, dan kerja lebih masa. Sebagai tambahan kepada penggajian, ini mungkin berguna untuk menentukan sama ada pekerja anda telah menghabiskan waktu berjam-jam untuk melakukan jenis pekerjaan tertentu untuk masalah pematuhan peraturan. Mungkin bermanfaat bagi jenis pekerjaan perundingan dan pengurusan profesional untuk menentukan keuntungan kontrak atau untuk mengelakkan kerugian melalui kerja lebih masa.

Integrasi dengan Gaji

Apabila digunakan bersama dengan Penggajian, Penilaian Masa menghasilkan beberapa jenis data. Ini termasuk data masa dan kehadiran pada pelbagai jenis upah dalam organisasi anda, statistik semua akaun berjangka dan amaran serta mesej apabila ada masalah atau risiko. Data jenis upah dari Evaluasi Masa disatukan dengan gaji untuk pengiraan gaji kasar secara automatik. Di samping itu, anda boleh menghasilkan penyata mengenai baki masa dan cuti terakru dan dapat mengira faedah tersebut berdasarkan masa yang telah bekerja.

Penggajian

Sebagai mandiri, anda boleh mengendalikan Gaji tanpa Penilaian Masa jika anda mempunyai jenis sistem pencatatan masa yang lain atau jika tidak ada pekerja anda yang mempunyai keperluan menyimpan rekod yang berkaitan dengan masa. Penggajian bergabung dengan data pekerja dan data masa anda; ia berjalan mengikut peraturan standard memproses gaji. Ini termasuk kesalahan pemprosesan, pembetulan, pengiraan upah, penahanan, pemotongan pembayaran faedah, pelepasan pembayaran ke bank dan pengeposan transaksi ke lejar umum anda.