Tugasan Tunggal berbanding Multitasking

Sekiranya, seperti banyak pemilik perniagaan, anda menjaga dua mata, dua telinga dan dua tangan anda untuk terus bergerak - dan mengharapkan kakitangan anda juga berfungsi dengan cara ini - mungkin sudah tiba masanya untuk mengetahui sejarah pelbagai tugas anda. Praktik ini tidak disukai oleh pakar psikologi dan pengurusan masa, yang mengatakan bahawa melakukan tugas tunggal sebenarnya adalah kaedah yang jauh lebih berkesan untuk menjalankan kehidupan dan perniagaan kecil anda.

Kaji Cara Multitasking Anda

Anda mungkin membaca artikel dan mengawasi pesan teks dan e-mel anda, melepaskan respons ketika anda diminta. Anda juga mengharapkan panggilan telefon yang penting, jadi anda cuba mendengar penyambut tetamu menyebut nama anda sehingga anda boleh melayari telefon - sambil cuba mengupas dengan sopan pengembaraan hujung minggu dua rakan sekerja yang bersemangat. Dan kertas di hadapan anda? Anda cuba mencerna kandungannya dan menulis semula komen dan soalan sebelum memulakan perjumpaan kakitangan.

Hari ini sebenarnya tidak berbeza dengan hari lain, atau jam kerja anda yang sibuk. Tetapi, pernahkah anda memeriksa sama ada anda benar-benar melakukan pelbagai tugas? Dengan kata lain, rasanya seolah-olah anda melakukan pelbagai tugas. Dan mungkin kelihatan orang lain seolah-olah anda melakukan pelbagai tugas, atau berusaha menyelesaikan dua atau lebih tugas pada masa yang sama. Inilah yang mungkin disebut "multitasking klasik." Tetapi sebenarnya, anda mungkin melakukan salah satu daripada dua aktiviti lain:

 • Tukar tugas, atau beralih antara satu tugas dengan yang lain sebelum tugas pertama selesai. * Tugas terganggu, atau bergerak di antara beberapa tugas berturut-turut.

Multitasker Memahami Daya tarikan

Daya tarikan aktiviti ini jelas: mereka menimbulkan rasa produktif. Dan jika anda cuba memberikan contoh atau mengirim pesan kepada orang lain - "tetap sibuk, mengapa tidak?" - fungsi multitasking sebagai kod yang berkesan.

Apabila anda seorang pemilik perniagaan kecil yang hari-harinya merupakan gelombang aktiviti hingar-bingar, multitasking mungkin menjadi sifat kedua sekarang - sehingga tertanam dalam diri anda sehingga anda secara automatik mula mengambil kertas untuk dibaca dari meja anda pada awal panggilan persidangan yang panjang. Ia menjadi cara hidup.

Pakar psikologi dan sumber manusia mengatakan ada sebab lain yang menarik minat orang untuk melakukan pelbagai tugas. Dari sana, adalah lompatan singkat bagi mereka untuk menyatakan apa yang mereka anggap sebagai kelebihan berbilang tugas:

 • Mereka mahu memanfaatkan sepenuhnya masa mereka . Mereka hampir kompulsif untuk tidak membuang masa.

  Mereka mungkin ingin bermegah kepada orang lain tentang kecekapan mereka (walaupun sebenarnya mereka mudah bosan).

 • Mereka merasa kenyang jika mereka mengatur hari-hari mereka di sekitar senarai tugas yang harus dilakukan, menunjukkan bahawa multitasking membawa mereka untuk memeriksa lebih banyak item dari senarai mereka dengan lebih cepat.

 • Ini memberi idea kepada bos bahawa mereka menjimatkan wang untuk mengambil lebih banyak pekerja.

 • Ia memenuhi keperluan untuk aktif . (Gerakan berterusan menyerang lagi.) Dengan cara ini, multitasking berfungsi sebagai tonik untuk otak, melepaskan endorfin yang memberi tenaga.

Penyelidikan menunjukkan kelemahan dalam pelbagai tugas

Tidak ada yang akan mempertikaikan bahawa perasaan bertenaga adalah perkara yang baik. Tetapi penyelidikan menunjukkan bahawa perasaan ini sering menjadi penyamaran tekanan dan kegelisahan saraf. Dengan cara ini dan lain-lain, multitasking lebih seperti multitaxing; ia memerlukan kesejahteraan mental dan fizikal anda.

Penyelidikan juga menunjukkan bahawa multitasking yang berlebihan:

 • Mengganggu memori dan fokus jangka pendek .

 • Mencegah anda masuk - dan terus berada dalam - aliran menyelesaikan sesuatu.

 • Menyekat kemampuan berfikir kreatif dan menyelesaikan masalah. * Menimbulkan lebih banyak kesilapan.

 • Hasilnya kurang kecekapan dan produktiviti kerana menyebabkan orang memerlukan waktu lebih lama untuk melakukan tugas yang sederhana.

Anda Boleh Berjalan dan Mengunyah Gusi ...

Pada ketika ini, multitasker yang berdedikasi mungkin mundur dalam pertahanan - bahkan mungkin mengundang lelucon lama tentang berjalan dan mengunyah permen karet pada masa yang sama. Orang yang berfikiran seberat mungkin kurang fokus, tetapi tidak bermotivasi, orang pintar yang tahu apa yang mereka lakukan. Sekiranya saya dapat berjalan dan mengunyah permen karet, saya dapat mencantumkan kertas dari timbunan ini dan membuat timbunan yang harus dilakukan di sini.

Dengan cara ini, multitasker mempunyai titik penebusan. Berbilang tugas dengan tugas asas dan berulang tidak memerlukan kemahiran berfikir yang lebih tinggi, misalnya, menulis rancangan pemasaran atau membuat anggaran suku ketiga yang baru.

… Jadi Berjalanlah dan Kunyahlah Gum

Penyelidikan ini menyokong pertikaian ini. Ia mengandaikan bahawa otak manusia disusun untuk fokus - bermaksud, fokus sepenuhnya - hanya pada satu tugas pada satu masa. Dalam konteks ini, multitasking dapat "berfungsi" jika:

 • Salah satu tugasnya adalah sifat kedua - sebenarnya, seperti berjalan dan mengunyah permen karet pada masa yang sama, yang tidak memerlukan pemikiran yang disengajakan.
 • Tugasnya melibatkan fungsi otak yang berbeza . Sekiranya anda suka mendengarkan muzik instrumental yang lembut semasa anda bekerja, anda tahu bahawa ia boleh menjadi bunyi latar yang menenangkan semasa anda membaca, bercakap atau menulis. Tetapi anda juga tahu apa yang berlaku jika anda menukar stesen radio dan anda mula menyanyi bersama dengan lagu pop kegemaran anda: Anda boleh melupakan apa yang anda baca, bicarakan atau tulis. Otak anda sekarang tertumpu pada lirik lagu kegemaran anda kerana anda telah mencetuskan pusat bahasa otak anda. Anda tidak boleh melakukan kedua-dua aktiviti pada masa yang sama - dan mungkin juga tersedak atau menelan gusi anda.

Pendulum Beralih ke Satu Tugasan

Sekiranya anda mula menggeliat dengan rasa tidak selesa, anda mungkin tidak hanya memikirkan diri anda sendiri tetapi iklan pekerjaan yang anda hantar, menyebut multitasking sebagai atribut yang anda cari dalam calon pekerjaan. Sebenarnya, tidak lama dahulu iklan pekerjaan di banyak industri dipenuhi dengan keperluan dan justifikasi untuk melakukan pelbagai tugas.

Oleh kerana bandul cenderung berayun berulang-alik, mungkin langkah bijak bahawa pemilik perniagaan tidak banyak memfitnah multitasking kerana mereka menyebut faedah melakukan tugas tunggal - amalan menjalankan satu tugas pada satu masa dan tetap menggunakannya sehingga selesai.

Mungkin majalah Forbes meringkaskan titik terbaik ketika mengatakan "Sejak akhir-akhir ini, syarikat pintar memusatkan perhatian pada kelebihan perhatian yang tidak berbelah bagi, menyedari bahawa produktiviti dan multitasking saling bertentangan. Syarikat berprestasi tinggi melihat bahawa multitasking tidak disukai, dan perhatian terhadap perincian masih ada. Fokus memberikan tahap kecekapan dan nilai yang tidak dapat ditandingi. "

Tugasan Tunggal Meningkatkan Fokus

Pekerja tunggal dapat sama bersemangatnya dengan multitasker, dengan sebilangan mereka menyukai multitasking untuk memandu dan menghantar SMS pada masa yang sama. Mungkin kelihatan dramatik untuk membandingkan praktik yang berpotensi mengancam nyawa dengan tugas pejabat, tetapi mereka memberi titik penting tentang fokus menjadi faedah utama tugas tunggal.

Faedah lain termasuk:

 • Kurang tekanan dan kebimbangan.
 • Peningkatan akal, kreativiti dan kemahiran menyelesaikan masalah . * Kualiti dan produktiviti kerja yang lebih baik.
 • Lebih sedikit kesilapan.
 • Kemahiran mengutamakan yang lebih tajam, kerana anda mungkin menumpukan perhatian untuk menyelesaikan satu tugas pada satu masa.

Ambil Langkah Bayi untuk Tugasan Tunggal

Sekiranya anda bersedia memberi peluang untuk tugas tunggal, langkah-langkah ini dapat membantu:

 • Siapkan hari anda supaya anda menjadualkan waktu untuk "tugas yang difokuskan." Mereka boleh mengambil masa 10 minit; mereka boleh mengambil masa satu jam. Tetapi ia harus membiasakan diri untuk berkeras untuk “tidak ada gangguan” selama waktu kerja yang difokuskan ini. E-mel mungkin menjadi nadi perniagaan anda atau gangguan utama. Atau mereka berdua. Mendapatkan kawalan ke atas e-mel - dan bukannya membiarkannya mengawal anda - boleh menjadi tonggak penting bagi tugas tunggal anda. Cuba luangkan masa untuk memeriksa dan membalas e-mel - katakanlah, 30 minit sebelum makan tengah hari dan 30 yang lain pada waktu petang. Lakukan perkara yang sama untuk pesanan teks. Atau berikan e-mel kepada anggota kakitangan supaya anda dapat memfokus pada tugas lain. Susun semula persekitaran kerja andauntuk mendorong tumpuan. Anda tahu "pemicu multitasking" anda lebih baik daripada siapa pun, jadi lakukan yang terbaik untuk meminimumkannya. Sekiranya telefon, pindahkan ke bilik lain. Sekiranya laman web itu, paksa diri anda untuk memasang penyekat laman web.
 • Jadualkan waktu rehat kerja biasa agar anda dapat berjalan kaki dari pejabat sekurang-kurangnya 15 minit. Anda mungkin tidak sengaja menggabungkan "waktu rehat" dengan melakukan banyak tugas, terutama memeriksa laman web yang membawa anda kembali ke tugas kerja. Pecah mesti memberi rehat yang sebenarnya dalam semua aktiviti. Sekiranya anda menginginkan endorphin yang biasa anda dapatkan dari multitasking, ambil kasut berjalan anda - dan, demi masa lalu, bungkus juga permen karet.