Strategi untuk Rancangan Pemasaran Penjagaan Harian

Strategi pengembangan rancangan pemasaran konsisten di seluruh syarikat, industri dan geografi. Beberapa pertimbangan khas berlaku untuk penjagaan harian yang mungkin dikendalikan secara bebas dan menarik pelanggan dari kawasan pasar kecil. Mengikuti strategi khusus dapat membantu pengendali jagaan harian mencapai kejayaan. Strategi-strategi ini termasuk memahami secara mendalam audiens sasaran (pembuat keputusan dan pelanggan), memahami persaingan, menjangkau melalui saluran komunikasi yang efektif dan mengukur kejayaan.

Memahami Penonton Sasaran dengan tepat

Bagi penyedia penjagaan kanak-kanak ada dua khalayak yang perlu diberi perhatian: pembuat keputusan (ibu bapa) dan pelanggan (anak-anak). Semasa mengembangkan rancangan pemasaran, pengendali jagaan harian perlu memikirkan jenis kanak-kanak yang paling mereka inginkan, dan sama ada mereka akan menyasarkan khalayak yang luas (mana-mana kanak-kanak dari 6 minggu hingga 6 tahun), atau penonton yang sangat sempit (kanak-kanak dengan jenis ketidakupayaan pembelajaran tertentu). Begitu juga, penonton pembuat keputusan mesti dipertimbangkan: kawasan geografi mana mereka tinggal, di mana mereka bekerja, berapa tahap pendapatan mereka. Semakin sempit isu-isu ini dapat ditentukan, semakin baik pengendali jagaan kanak-kanak akan dapat mengembangkan pesanan berdasarkan sasaran dan memilih alat komunikasi yang dirancang untuk menjangkau khalayak sasaran mereka.

Memahami Pertandingan

Persaingan di arena jagaan kanak-kanak adalah luas dan merangkumi kemudahan penitipan anak yang dikendalikan secara bebas, pusat jagaan harian yang besar, perkhidmatan jagaan harian berasaskan syarikat dan juga ibu bapa yang memilih untuk menjaga anak mereka sendiri di rumah. Persaingan, dalam erti kata paling murni bermaksud "alternatif yang ada." "Apabila mempertimbangkan pertandingan, penyedia penjagaan kanak-kanak perlu mengambil pandangan pelanggan mereka. Mereka perlu memikirkan pelbagai cara bagaimana mereka harus menyediakan, dan bagaimana ia disediakan, berbeza - dan, semoga, lebih baik - daripada apa yang disediakan oleh pertandingan.

Saluran Komunikasi

Rancangan pemasaran penjagaan harian perlu merangkumi pertimbangan yang teliti terhadap saluran komunikasi yang kemungkinan besar akan mencapai hasil yang diinginkan. Penting untuk menjadi kreatif dan memikirkan banyak peluang yang anda ada untuk berhubung dengan khalayak anda di tempat mereka tinggal, bekerja atau bermain. Contohnya: selebaran di salon kecantikan yang melayani wanita usia subur, gimnasium dan pusat kecergasan atau kedai pakaian kanak-kanak semuanya boleh mewakili cara yang unik, namun berkesan, untuk berhubung dengan bakal pelanggan.

Mengukur Kejayaan

Rancangan pemasaran yang berjaya mesti menggabungkan beberapa kaedah pemantauan dan pengukuran kejayaan. Untuk setiap saluran komunikasi yang dipilih, pertimbangkan bagaimana hasil dapat dipantau dan diukur. Mungkin ini dapat dilakukan melalui kupon atau kod tertentu. Atau, jika menggunakan teknik pemasaran dalam talian, pengukuran dapat dilakukan melalui analisis dalam talian. Apa pun prosesnya, strategi penting adalah memastikan kejayaan itu dapat diukur sehingga pengendali penitipan anak dapat menentukan apa yang berhasil dan apa yang mungkin akan berfungsi di masa hadapan.