Cara Membuat Folder pada Folder Akar dari Blog WordPress

Sekiranya laman web perniagaan anda dibina di sekitar sistem pengurusan kandungan WordPress, anda mungkin biasa dengan WordPress Dashboard. Sebilangan besar aktiviti pentadbiran sehari-hari - termasuk pembuatan catatan blog, kemas kini tema dan pengurusan pengguna - dikendalikan melalui Papan Pemuka. Walau bagaimanapun, pembuatan folder tidak. Sebagai gantinya, anda perlu menggunakan klien FTP untuk membuat folder di direktori root laman WordPress perniagaan anda.

1

Lancarkan penyemak imbas Web anda, arahkan ke Papan Pemuka WordPress anda dan log masuk menggunakan nama pengguna dan kata laluan dengan hak pentadbiran.

2

Klik butang "Tetapan" di sebelah kiri Papan Pemuka. WordPress memaparkan skrin Tetapan Umum.

3

Tuliskan alamat Web yang dipaparkan di medan berlabel "Alamat WordPress (URL)." Ini adalah alamat folder root laman WordPress anda.

4

Buka aplikasi FTP komputer anda dan log masuk menggunakan nama pengguna dan kata laluan yang berkaitan dengan akaun hosting Web anda. Sekiranya anda belum mempunyai klien FTP yang terpasang di komputer anda, WordPress mengesyorkan menggunakan klien FTP FileZilla percuma (lihat Sumber).

5

Navigasi ke folder yang anda tulis di Langkah Tiga. Di kebanyakan klien FTP, fail ditata dalam dua tetingkap: Fail di komputer anda berada di tetingkap di sebelah kiri dan fail di laman web anda berada di tetingkap di sebelah kanan. Navigasikan ke folder root menggunakan tetingkap di sebelah kanan.

6

Klik kanan di dalam folder dan klik pautan pembuatan folder baru pada menu yang muncul. Label pautan pembuatan folder baru mungkin sedikit berbeza bergantung pada aplikasi FTP yang anda gunakan. Di FileZilla, misalnya, dilabel "Buat Direktori."

7

Masukkan nama untuk folder baru anda dan klik "OK." Pelanggan FTP anda membuat folder baru di folder root blog WordPress anda.