Petua Pengurusan Perniagaan Kecil

Menguruskan perniagaan kecil bermaksud menguruskan masa, sumber dan pekerja anda dengan berkesan. Mempelajari cara baru untuk mengurus pelbagai aspek perniagaan dengan lebih baik dapat menjadikan perniagaan anda lebih produktif dan kehidupan anda lebih mudah.

Pengurusan Agresif

Kadang-kadang membayar untuk menjadi agresif semasa menguruskan perniagaan anda, terutamanya jika anda mendapati diri anda sentiasa mengejar persaingan. Belajarlah bekerja di luar zon selesa peribadi anda dan bersiap sedia untuk mengambil risiko yang tidak biasa anda ambil. Kadang kala perlu mengambil risiko untuk terus maju. Untuk menambahkan tahap keselesaan pada keputusan anda, selalu mempertimbangkan kesan dari apa yang dilakukan oleh syarikat anda. Sekiranya anda dapat menjangkakan akibat dari perkara yang tidak betul, maka anda lebih bersedia untuk menanganinya sekiranya perkara terburuk berlaku. Anda mungkin tidak mahu mengambil risiko yang boleh mengakibatkan syarikat anda ditutup. Percayalah pada proses membuat keputusan anda, dan gunakan keyakinan itu untuk mengelakkan diri anda meneka keputusan besar. Setelah keputusan dibuat, terus maju dan lihatlah untuk meraih keuntungan dari langkah anda.

Kesetiaan Pekerja

Menguruskan pekerja harus lebih daripada sekadar penilaian prestasi dan tanggungjawab tanggungjawab. Pekerja lebih produktif apabila mereka merasakan rasa setia kepada syarikat. Rasa kesetiaan itu boleh datang dari perkara yang dilakukan oleh pekerja, perkara yang dilakukan oleh syarikat untuk pekerja atau gabungan keduanya. Kewangan menjadi perhatian utama bagi kebanyakan pekerja, dan perbelanjaan besar, seperti pembaikan kereta dan perbelanjaan perubatan yang tidak dilindungi oleh insurans boleh menjadi sumber keresahan dan gangguan. Cadangkan agar pekerja memulakan dana, sama ada sendiri atau yang anda bantu mereka tetapkan agar mereka semua boleh menderma dan yang boleh digunakan oleh pekerja yang memerlukan pembiayaan peribadi. Siapkan pinjaman yang akhirnya perlu dilunaskan, tetapi sediakan pinjaman untuk semua pekerja. Buat lembaga pekerja yang boleh meluluskan atau menolak pinjaman dari dana.Sekiranya syarikat mampu, cuba tawarkan pinjaman kewangan kepada pekerja untuk menolong perbelanjaan yang besar. Sekiranya seorang pekerja merasa seperti dapat beralih ke tempat kerjanya untuk membantu menyelesaikan masalahnya, dia akan mengembangkan rasa kesetiaan yang lebih tinggi.

Minta para profesional mengunjungi pejabat secara berkala untuk menawarkan sokongan dan kaunseling tanpa nama kepada semua pekerja. Perunding kewangan, pakar diet, pakar pengurusan tekanan dan kaunselor kesedihan dapat membantu pekerja menangani masalah mereka dengan lebih baik dan menjadi lebih produktif di tempat kerja.