Apa yang Perlu Dilakukan sekiranya Tetamu Hotel enggan membayar?

Tetamu yang marah yang enggan membayar bil hotel boleh menakutkan. Setelah tetamu memutuskan untuk tidak membayar bil hotel, dia sering akan menyampaikan senarai aduan dengan kuat dan mengejek. Ini tidak selalu untuk pertunjukan, kerana pengalaman hotel yang buruk dapat membuat anda kecewa. Bahagian yang paling penting dalam menangani penolakan untuk membayar adalah tidak terjebak dan bersikap suka memerangi.

Ingat Latihan Anda

Keengganan untuk membayar keseluruhan bil hotel jarang berlaku. Bahkan seorang tetamu yang sangat tidak berpuas hati sering kali bersedia untuk mengurangkan pengurangan berbanding tidak membayar bil sama sekali. Banyak program latihan hotel mengesyorkan agar petugas meja atau palungan mendengar dengan teliti keluhan tersebut, meminta maaf dan menawarkan pampasan yang sesuai. Pengurangan yang sebanding dengan aduan tertentu sering menjadi sebahagian daripada latihan kerani. Sekiranya tidak ada garis panduan, pertimbangkan aduan berkenaan dengan harganya. Ramai tetamu yang tidak berpuas hati dapat meyakinkan bahawa ada beberapa bayaran yang harus dibayar untuk bilik tersebut jika hotel menyediakan tempat tinggal asas dan membuat usaha yang wajar untuk mengatasi keluhan awal.

Ambil masa anda

Walaupun tetamu tergesa-gesa, jika dia enggan membayar bilnya, percakapan yang disengajakan adalah wajib. Mengurangkan keadaan tanpa membuatnya lebih teruk mengambil kepala yang jelas. Oleh kerana jumlah tetamu yang menunggu untuk check-out meningkat, tekanan meningkat untuk mengakhiri keadaan. Sekiranya boleh, jemput tetamu untuk minggir untuk perbualan yang lebih peribadi. Minta rakan sekerja meneruskan prosedur pembayaran. Musyawarah memberitahu kepada tetamu bahawa aduan itu ditangani dengan serius. Menunjukkan bahawa anda mengawal keadaan mungkin meyakinkan para tetamu bahawa lebih baik merundingkan potongan daripada cuba mengelakkan pembayaran.

Mendokumentasikan Perbualan

Tetamu mungkin mengakhiri perbualan dengan berjalan keluar tanpa menandatangani bayaran. Dalam kes ini, kemungkinan dia akan mempertikaikan caj tersebut dengan syarikat kad kredit. Pertikaian ini - disebut tolak bayar - boleh mengambil masa berminggu-minggu untuk muncul dan lebih lama untuk diselesaikan. Pada waktu pegawai ditanya mengenai keadaan, butirannya mungkin kabur atau hilang. Sekiranya sebuah hotel dapat menunjukkan dokumen kad syarikat kredit mengenai masalah dan penyelesaian yang dicadangkan, kadangkala ia dapat menjadikan pengembalian wang tetamu tidak tetap. Terutama dalam kes-kes yang menolak untuk membayar bil hotel, syarikat kad kredit cenderung untuk menahan caj untuk perkhidmatan yang digunakan.

Maklumkan kepada Penyelia Anda

Sekiranya pegawai tidak dapat menghubungi pengurus atau seseorang tidak ada semasa perselisihan, penting untuk menghubungi pengurus dan memaklumkannya mengenai penyelesaiannya secepat mungkin. Sekiranya tetamu pergi tanpa membayar atau penyesuaian kadar dibuat, penyelia langsung harus mengetahui perkara ini. Pengurus juga harus memberitahu penyelia tentang rantai arahan. Seorang tetamu hotel yang enggan membayar biliknya boleh menunjukkan latihan yang diperlukan atau langkah-langkah operasi lain yang perlu diikuti untuk mencegah kejadian serupa.