Idea Menjana Pendapatan untuk Hotel

Hotel mempunyai inventori yang mudah rosak. Sekiranya sebuah bilik kosong untuk malam ini, peluang untuk memperoleh pendapatan dari menyewanya akan hilang dan tidak dapat ditarik balik. Ia serupa dengan industri penerbangan. Tiket tidak dapat dijual untuk penerbangan yang sudah berlepas. Pendapatan di hotel dihasilkan dari penyewaan bilik, penjualan makanan dan minuman dan sewa bilik mesyuarat.

Penghunian dan Harga Bilik

Dua faktor yang menentukan berapa banyak pendapatan yang diperoleh hotel dari biliknya adalah penghunian dan kadar harian purata. Penghunian adalah peratusan bilik yang dijual setiap malam. Sekiranya sebuah hotel mempunyai 125 bilik dan menjual 93, maka kadar penghuninya adalah 74.4 peratus. Faktor lain adalah kadar harian purata. Sebuah bilik yang dijual dengan harga $ 350 pada musim yang tinggi dapat berharga hanya $ 150 pada musim yang luar. Perbezaannya sangat besar. Pada kadar penghunian 74.4 peratus pada harga $ 150 setiap bilik yang terjual, pendapatan yang dihasilkan adalah $ 13,950. Dengan harga bilik purata $ 350, pendapatannya adalah $ 32,550. Idea untuk meningkatkan sama ada penghunian atau kadar harian purata meningkatkan jumlah pendapatan.

Media Sosial

Gunakan laman dan media rangkaian sosial Twitter, Facebook, Google+ dan LinkedIn untuk menjadikan hotel anda sibuk. Sebarkan berita dengan menawarkan petua mengenai pemandangan restoran, acara tempatan, petua perjalanan dan potongan dan tawaran istimewa.

Potongan harga

Hotel perniagaan menjual bilik sepanjang minggu. Hotel resort menjana pendapatan terbanyak semasa musim tinggi, sama ada pada musim panas untuk lokasi pantai atau semasa musim sejuk untuk resort ski. Menjual bilik dengan harga potongan pada waktu cuti menjana pendapatan tambahan dengan meningkatkan kadar penghunian. Sekiranya hotel anda berada di bandar dan mempunyai kebanyakan tetamu perniagaan, tawarkan harga potongan untuk mereka yang menginap pada malam Jumaat. Resort ski memanfaatkan pakej warna musim gugur atau mungkin lawatan bunga liar musim panas. Tempat peranginan pantai boleh memisahkan privasi dan pengasingan penginapan di luar musim.

Pakej

Banyak hotel mempunyai kemudahan yang dapat dikemas bersama dan ditawarkan sebagai tawaran istimewa. Untuk hotel yang terletak berdekatan dengan lapangan golf, paket ini merangkumi sarapan, dua pusingan golf dan sebuah bilik untuk malam. Hotel di pusat bandar mungkin mengatur tiket untuk acara sukan atau petang di simfoni sebagai sebahagian daripada pakej. Percutian adalah wajar untuk pembungkusan seperti Valentine yang romantis dengan suite, sampanye dan coklat di bilik dan makan malam di restoran hotel. Pakej ini adalah harga yang murah untuk para tetamu tetapi menambahkan pendapatan tambahan untuk peti deposit di hotel.

Makanan dan minuman

Semakin banyak tetamu di hotel ini nampaknya semakin tinggi pendapatan makanan dan minuman, tetapi tidak selalu seperti itu. Tetamu mungkin tidak mahu menanti waktu makan yang sibuk atau mungkin mereka hanya ingin menjelajahi restoran daripada makan di hotel. Pertimbangkan untuk memberikan para tetamu waktu gembira di mana minumannya sedikit diskaun dan makanan pembuka percuma. Perubahan idea ini adalah menjual makanan pembuka secara berasingan, seperti udang dengan harga $ 1.50 setiap satu, taco mini dengan harga $ 1.00 atau slaid dengan harga $ 1.25. Sekiranya hotel anda kelas atas, pertimbangkan untuk mencuba wain atau mencicipi keju dengan bayaran yang berpatutan. Berikan diskaun untuk pengunjung yang makan malam awal atau lewat.