Cara Menyasarkan Perniagaan Tempatan di Web

Salah satu perkara terbaik mengenai Internet adalah jangkauannya yang luas - sesiapa sahaja dan semua orang boleh log masuk untuk mencari pelbagai jenis barang dan perkhidmatan. Ini adalah kelemahan besar, bagaimanapun, jika anda benar-benar ingin menargetkan kumpulan pelanggan tertentu, seperti pemilik dan pengurus perniagaan tempatan. Anda boleh, untungnya, menggunakan sejumlah alat untuk mengatasi kekacauan digital dan menyampaikan pesanan pemasaran anda ke tangan pelanggan sasaran anda.

Definisi Pelanggan Sasaran

Langkah pertama dalam kempen pemasaran yang berkesan adalah menentukan pasaran sasaran anda. Ini sangat penting dalam kempen pemasaran Internet, kerana sangat penting untuk membuat pesanan anda dengan cara yang menjangkau bakal pelanggan anda. Buat senarai maklumat penting mengenai pelanggan ideal anda. Sertakan perkara seperti jenis perniagaan yang mereka jalankan, siapa yang membuat keputusan dan bagaimana keputusan tersebut cenderung menggunakan web. Tentukan dua hingga lima perkara utama yang diperlukan oleh pelanggan anda daripada anda, dan pertimbangkan bagaimana mereka mencari produk atau perkhidmatan tersebut - kata kunci apa yang akan mereka taipkan ke dalam mesin pencari. Akhirnya, senaraikan kawasan geografi yang anda layani, termasuk nama dan kawasan bandar dan daerah, jika sesuai.

Pengoptimuman Enjin Carian

Seterusnya, anda perlu memastikan bahawa apabila pemilik perniagaan tempatan memasukkan kata kunci tersebut ke dalam mesin pencari, laman web perniagaan anda berada di atau dekat bahagian atas senarai. Lakukan ini dengan menambahkan kata kunci yang anda senaraikan ke dalam teks dan struktur laman web anda - teknik yang dikenali sebagai Search Engine Optimization, atau SEO. Sekiranya anda menyasarkan perniagaan tempatan, anda ingin memastikan bahawa anda menyebut lokasi geografi tertentu yang anda layani dalam teks halaman utama anda. Gunakan istilah carian yang anda sumbangkan untuk menerangkan produk dan perkhidmatan anda. Contohnya, jika anda menjalankan perkhidmatan penghantaran makan tengah hari yang memenuhi keperluan perniagaan di pusat bandar Chicago, anda mungkin mengatakan, "Menghantar makan tengah hari di pusat bandar Chicago sejak tahun 2005." Anda mungkin juga mengatakan, "Mari kita melayani makan tengah hari perniagaan anda yang seterusnya" atau "Penghantaran percuma di Gelung"untuk memberitahu mesin carian dan bakal pelanggan mengetahui di mana anda berada dan apa yang anda lakukan. Masukkan maklumat ini ke dalam satu atau dua ayat pertama, dan ke perenggan terakhir di halaman. Jangan bimbang tentang "mengisi" halaman anda yang penuh dengan kata kunci; satu atau dua sebutan setiap perkataan harus melakukan muslihat.

Pengiklanan Tempatan yang Luas

Banyak perkhidmatan iklan dalam talian menawarkan peluang pemasaran yang disasarkan. Terdapat dua cara utama untuk melakukan ini: perkhidmatan iklan yang disasarkan, dan iklan dalam penerbitan yang disasarkan. Perkhidmatan iklan yang disasarkan, seperti AdSense, beroperasi berdasarkan prinsip kata kunci yang sama dengan SEO. Ini bermaksud bahawa apabila calon pelanggan menaip kata kunci tertentu ke dalam mesin pencari, iklan yang sesuai dengan kata kunci tersebut muncul sebagai bagian dari halaman hasil carian. Pilihan lain adalah beriklan dalam penerbitan tertentu. Banyak bandar dan kejiranan mempunyai penerbitan berita yang memberikan maklumat mengenai ekonomi dan aktiviti perniagaan tempatan. Pilihan lain mungkin termasuk senarai perniagaan digital Dewan Perniagaan atau persatuan perniagaan "Beli Tempatan".

Iklan Tempatan Langsung

Pilihan lain adalah dengan mengambil pendekatan satu lawan satu. Kelebihan kaedah ini ialah anda dapat memperibadikan setiap pesanan pemasaran. Biasanya harganya lebih sedikit daripada masa anda, tetapi memerlukan pelaburan masa yang cukup besar. Buat senarai pelanggan sasaran anda - persatuan perniagaan tempatan sering menjadi sumber yang baik untuk ini - dan hantarkan e-mel yang diperibadikan kepada pembuat keputusan utama di setiap syarikat. Jelaskan perkhidmatan anda dan berikan pautan ke laman web syarikat anda. Ini juga merupakan tempat yang baik untuk menawarkan diskaun pengenalan, salinan buletin percuma anda atau insentif pembelian lain. Bersikap ringkas dan spesifik. Ingat, penerima e-mel sangat sibuk dan kemungkinan akan menekan "hapus" jika mesej anda terganggu.