Struktur Model Perniagaan & Budaya Bakeri Cafe

Kedai roti kafe mengkhususkan diri dalam membekalkan barang bakar segar bersama kopi, teh dan minuman serupa. Masing-masing mewujudkan budaya sendiri dan terdapat variasi yang signifikan dari satu kedai roti ke yang lain. Walau bagaimanapun, model perniagaan mereka umumnya sama tanpa mengira budaya atau gaya.

Jualan Jilid Tinggi

Bakeri biasanya didasarkan pada model yang memerlukan jumlah penjualan yang tinggi. Gula-gula, cawan buah, kopi, minuman dan barang serupa biasanya hanya berharga beberapa dolar setiap satu walaupun anda menjual barang premium. Akibatnya, banyak yang mempunyai margin keuntungan yang agak rendah. Ini bermakna beberapa hari yang perlahan dapat melemahkan daya beli dan keuntungan kafe selama sebulan atau lebih. Kafe yang berjaya mesti mempunyai pangkalan pelanggan yang stabil dan lokasi berprofil tinggi biasanya menyokong jenis perniagaan ini lebih baik daripada perniagaan yang lebih terpencil.

Barang Khas

Banyak kafe menarik pelanggan dengan menyediakan barang khas. Satu kedai roti mungkin pakar dalam kek atau biskut buatan sendiri, sementara kafe lain mungkin berbangga dengan minuman unik atau menawarkan kopi jenama khas. Orientasi ini terhadap produk khas dan barang mewah yang agak murah dapat menarik minat pelanggan dan membantu memenuhi garis bawah.

Pembelian dan Ramalan

Kecuali kedai roti membuat semua barangnya di rumah - yang sangat mahal dan memakan masa - ia mesti membeli makanan dan minuman dari pembekal. Walaupun perbelanjaan ini biasanya merupakan sebahagian besar dari anggaran kafe, jangkaan permintaan dengan betul dapat membantu mengurangkan kos tersebut. Kedai roti yang membeli barang yang tidak mereka jual dengan cepat kehilangan wang, yang menjadikan ramalan dan pesanan fungsi penting dalam perniagaan seperti ini.

Variasi Budaya

Salah satu keistimewaan kafe roti adalah budaya. Sebilangan mungkin menampilkan karya artis tempatan, sementara yang lain mungkin menaja kelab buku, acara tempatan atau penggalangan dana amal. Memasarkan kedai roti biasanya memerlukan memastikan bahawa budaya khusus tidak bertepatan dengan saingan tempatan atau rangkaian popular, jadi pembezaan, walaupun sukar, adalah kunci.