Apa yang Boleh Ditanyakan oleh Majikan dalam Temu Bual Mengenai Latar Belakang Jenayah?

Tidak ada peraturan selimut yang meliputi setiap negeri ketika datang ke pertanyaan yang dapat ditanyakan oleh majikan dalam wawancara mengenai latar belakang jenayah pemohon. Kedua-dua jenis soalan dan isi soalan sangat bergantung pada pekerjaan itu sendiri dan keadaan di mana perniagaan itu berada. Kerana setiap negeri berbeza, meninjau batasan negeri anda dengan pengacara dapat membimbing anda sebagai pemilik perniagaan.

Keyakinan

Sebagai pemilik perniagaan, anda boleh mengemukakan pertanyaan kepada pemohon mengenai sabitan jenayah yang telah diterimanya. Sabitan bermaksud pemohon pekerjaan didapati bersalah selepas perbicaraan atau mengaku bersalah atas jenayah sebagai pertukaran hukuman yang lebih ringan. Hukuman boleh terdiri dari denda, hukuman penjara atau kedua-duanya. Anda boleh bertanya mengenai jenis sabitan dan tarikh sabitan, bersama dengan kejayaan menyelesaikan semua syarat hukuman, seperti percubaan.

Tangkapan

Beberapa negeri, termasuk North Dakota, tidak membenarkan penemuduga menanyakan soalan mengenai penangkapan jenayah. Yang lain, seperti New Jersey, tidak mempunyai undang-undang yang menghalangi anda untuk bertanya mengenai penangkapan. Penangkapan jenayah boleh dilakukan untuk kesalahan atau kesalahan pelanggaran dan melibatkan kes di mana tuduhan jenayah diajukan tetapi tidak dikejar oleh pejabat peguam daerah. Soalan yang perlu diajukan mestilah melibatkan tahun kejadian, jenis kes dan apa-apa perincian yang mungkin berkaitan dengan kedudukan tersebut.

Jenayah Berkaitan dengan Pekerjaan

Sebagai pemilik perniagaan, anda mungkin boleh bertanya soalan wawancara mengenai unsur-unsur kedudukan dan mengenai sebarang jenayah yang mempunyai hubungan dengan pekerjaan. Sebagai contoh, anda boleh meminta orang yang mengendalikan daftar tunai atau membuat simpanan bank untuk perniagaan tersebut sekiranya ada kes jenayah mencuri, pemalsuan, pencurian identiti atau penyalahgunaan dana. Kes-kes ini berkaitan langsung dengan kedudukan pekerjaan.

Keselamatan Awam

Melindungi keselamatan pelanggan anda menyediakan satu lagi persoalan pertanyaan jenayah untuk ditanyakan semasa temu ramah. Sekiranya perniagaan kecil anda melibatkan memasuki rumah orang lain, mengangkut orang lain, menjaga, menjaga orang tua atau keselamatan orang ramai, anda mungkin bertanya kepada pemohon pekerjaan mengenai kecenderungan ganas. Tindakan jenayah keganasan, kes suami isteri dan penderaan kanak-kanak, dan caj bateri dan serangan adalah permainan adil ketika keselamatan orang ramai terlibat. Dengan mengemukakan soalan-soalan ini, anda dapat mengelakkan tuntutan mahkamah terhadap perniagaan anda kerana pengambilan pekerja yang cuai.