Hit Unik berbanding Paparan Halaman untuk CPM

Sejak munculnya penyemak imbas Web sebagai platform media utama, pengiklan telah berusaha untuk menentukan metrik yang tepat untuk menentukan tahap pendedahan dan kos yang sesuai untuk mesej mereka. Apabila sepanduk iklan muncul di laman Web, penampilan itu dikira sebagai "kesan." Kos iklan dalam talian diukur per seribu tayangan, metrik yang dikenali sebagai CPM (kos per seribu, dengan "M" sebagai angka Romawi untuk 1.000).

Hit dan CPM

Jumlah "klik" yang diterima laman Web adalah jumlah fail yang dimuat oleh penyemak imbas pengguna ketika pengguna tersebut meminta halaman tersebut dari pelayan Web. Sebagai contoh, ketika pengguna mengakses halaman yang membawa teks, fail video dan lapan gambar, permintaan halaman dikira sebagai sepuluh "klik". Oleh kerana satu halaman boleh memuat banyak fail, pengiklan dalam talian tidak lagi melihat klik sebagai ukuran lalu lintas iklan yang berguna dan mengabaikan nombor ini ketika menentukan BPS.

Pelawat dan CPM yang unik

Ukuran trafik Web yang lebih tepat adalah jumlah pengunjung unik yang diterima oleh laman web. Pelayan Web mencatatkan alamat Protokol Internet (IP) unik bagi setiap pengguna yang meminta halaman dan menghitung jumlah alamat yang telah mengakses halaman tersebut. Tidak kira sama ada pelawat itu mengakses halaman sekali sehari atau lima puluh kali dalam satu jam, pelayan hanya mencatatkan satu pengunjung unik. Apabila pengiklan mengetahui berapa banyak pengunjung unik yang mengakses halaman, mereka dapat mengira CPM yang paling menjimatkan.

Paparan halaman dan CPM

Pelayan Web mengira setiap halaman yang dikunjungi di laman web sebagai "paparan halaman". Contohnya, jika pengguna mengunjungi halaman utama, halaman produk dan borang pesanan sebelum meninggalkan laman web, kunjungan tersebut dikira sebagai tiga paparan halaman. Oleh kerana kebanyakan pengunjung melihat banyak halaman di laman web, pengiklan mempunyai banyak peluang untuk tayangan sepanduk. Pentadbir laman web dan pengiklan dapat memeriksa jumlah rata-rata tontonan halaman bagi setiap pelawat yang unik dan menentukan BPS terbaik untuk kempen iklan di laman web tersebut.

Penukaran dan CPM

Ketika pengguna mengklik pada sepanduk iklan dan melakukan pembelian melalui pengiklan tersebut, penjualan tersebut disebut "penukaran", karena iklan tersebut berhasil mengubah prospek menjadi pelanggan. Objektif setiap iklan dalam talian adalah untuk menukar penonton menjadi pembeli. Pengiklan dalam talian juga mengkaji kadar penukaran kempen iklan yang beroperasi di laman web yang diminati oleh khalayak sasaran mereka untuk mengira BPS yang munasabah dan untuk memastikan bahawa kos iklan tidak berjalan lebih awal daripada penjualan yang dihasilkannya.