Microsoft Excel: Anda Berusaha Menyimpan Jenis Fail Yang Disekat oleh Dasar Pendaftaran Anda

Perisian hasad boleh memanfaatkan komputer dan maklumat peribadi anda, tetapi hanya jika ia berjaya memasangnya sendiri. Fail Microsoft Excel - dan format lain yang dihasilkan aplikasi Microsoft Office - dapat menyediakan mekanisme penghantaran untuk muatan perisian hasad. Microsoft meningkatkan kekuatan dan jangkauan perlindungannya terhadap serangan ini melalui had yang dapat dikonfigurasi pada keserasian Excel dengan jenis fail tertentu, termasuk beberapa Excel sendiri. Apabila peruntukan ini bermula, anda akan melihat mesej ralat mengenai sekatan menyimpan dan membuka fail.

Pusat Kepercayaan Microsoft Office

Sejak diperkenalkannya Microsoft Office 2003 Service Pack 3, aplikasi suite perisian telah menerapkan batasan yang lebih ketat pada jenis fail yang dapat Anda buka dan simpan. Dilaksanakan melalui Pusat Pentadbiran Microsoft Office, sekatan ini kebanyakannya mengatur format fail yang berkaitan dengan aplikasi Office versi lama, termasuk Microsoft Excel. Bersama dengan jenis fail yang dapat anda buka, tetapan Pusat Kepercayaan juga dapat menyekat format di mana anda dapat menyimpan dokumen anda. Sekiranya anda hanya menggunakan fail yang dibuat dan disimpan dalam format berasaskan XML semasa Excel, anda tidak akan melihat mesej ralat yang berkaitan dengan dasar Pusat Kepercayaan. Sekiranya anda perlu menyimpan dan membuka fail Excel yang dibuat dalam atau serasi dengan versi Excel yang lebih lama atau program lain, Pusat Kepercayaan mungkin mengganggu aliran kerja anda.

Dasar Kepercayaan

Sekiranya anda memegang hak pentadbiran di komputer, anda boleh mengubah tetapan yang berlaku dan berpotensi menyekat penggunaan Microsoft Excel. Dari tab Fail, pilih "Pilihan" untuk mengakses Pusat Kepercayaan. Pada skrin Tetapannya, tab Tetapan Blok Fail mengandungi senarai panjang jenis fail, kebanyakan dengan kotak centang dua yang menetapkan had untuk membuka dan menyimpan format individu. Untuk beberapa senarai, tidak ada kotak centang Simpan. Microsoft Excel dapat membuka jenis fail ini tetapi tidak dapat menyimpan dokumen dalam format ini. Apabila anda menetapkan batasan pembukaan fail, anda dapat memilih dari tiga pilihan untuk mengatur akses dokumen lebih jauh: blokir membuka fail yang dipilih, atau membukanya dalam Paparan Terlindung yang hanya dapat dibaca, dengan atau tanpa pilihan untuk mengeditnya.

Jenis Fail Terhad

Excel menyekat akses input dan output untuk memilih jenis fail berdasarkan potensi kerentanan format mereka untuk memasukkan perisian hasad dan eksploitasi peretasan lain. Dengan sekumpulan dasar Pusat Kepercayaan yang dilaksanakan dengan ketat, akses anda ke format fail warisan Excel - terutamanya yang boleh mengandungi makro - akan dibatasi. Untuk mengatasi batasan ini dan terus menyimpan fail dalam format yang sesuai dengan kehendak pelanggan atau vendor anda, anda boleh melonggarkan dasar Pusat Kepercayaan atau mengekalkan komputer dengan versi Excel yang lebih lama yang dapat mengakomodasi aspek output ini.

Pertimbangan Lain

Versi Microsoft Office yang lebih lama yang menerapkan sekatan Pusat Kepercayaan memerlukan anda mengedit Microsoft Windows Registry untuk mengatasi had penyimpanan fail pada format lama. Sekiranya anda mempunyai kelayakan sistem yang berkaitan, anda boleh menetapkan dan mengubah dasar ini tanpa akses pendaftaran langsung. Sekiranya pentadbir sistem mengatur PC anda, dia boleh mengenakan dua sekatan. Editor Dasar Kumpulan membuat had yang hanya boleh ditukar oleh pentadbir. Alat Penyesuaian Pejabat menetapkan tetapan Pusat Kepercayaan yang boleh anda edit. Tetapan Dasar Kumpulan berlaku di peringkat sistem operasi dan mengatasi Pusat Kepercayaan.

Maklumat Versi

Maklumat dalam artikel ini berlaku untuk Microsoft Excel 2003 atau lebih baru. Ia mungkin berbeza sedikit atau ketara antara versi ini atau dengan produk lain.