Kelebihan Cukai S Corp vs Pemilik Tunggal di Illinois

Semasa membuka perniagaan baru, anda harus mempertimbangkan dengan teliti bagaimana struktur organisasi perniagaan yang berbeza akan mempengaruhi liabiliti cukai anda. Bagaimana dan di mana anda menubuhkan perniagaan anda boleh menghasilkan penjimatan kos yang besar atau kos tambahan. Banyak negeri cuba menarik perniagaan baru untuk dibuka di dalam negeri dengan menawarkan insentif cukai. Illinois tidak terkecuali. Kelebihan cukai yang akan anda terima, bagaimanapun, dengan mewujudkan syarikat S atas hak milik tunggal di Illinois boleh sangat berbeza bergantung pada spesifik perniagaan.

S Corporation

Di Illinois, sebuah syarikat S mempunyai 75 atau kurang pemegang saham dan telah memilih dan berkelayakan dengan Perkhidmatan Hasil Dalam Negeri untuk status cukai khas. Syarikat S adalah klasifikasi perakaunan cukai. Bentuk pemilikan perniagaan ini menjadi entiti undang-undang yang terpisah dari pemilik perniagaan dan memberikan beberapa perlindungan kepada aset peribadi pemiliknya. Selain itu, cukai yang ditaksir kepada syarikat S melalui syarikat dan pemegang saham. Ini bermaksud pemilik syarikat S hanya membayar cukai satu kali, tidak seperti pemilik syarikat C standard.

Cukai S Corp di Illinois

Syarikat S di Illinois tidak membayar cukai pendapatan biasa. Oleh kerana cukai melalui korporat kepada pemegang saham, pemilik syarikat S hanya membayar cukai pendapatan di peringkat pemegang saham. Pemegang saham kemudian akan memasukkan pendapatan dari syarikat S dalam pendapatan kasar mereka yang disesuaikan. Di Illinois, pemegang saham akan membayar cukai pendapatan negara berdasarkan pendapatan kasar yang disesuaikan ini yang merangkumi pendapatan yang diperoleh dari syarikat S.

Kelebihan S Corp

Sebuah syarikat S dapat membahagikan wang yang diperoleh oleh pemilik menjadi upah dan bahagian pengagihan. Apabila perniagaan membayar cukai Jaminan Sosial dan Medicare, perniagaan akan membayar cukai berdasarkan kadar cukai bekerja sendiri. Dalam banyak kes, kadar ini dibayar oleh syarikat S jauh lebih rendah daripada yang akan dibayar oleh pemilik tunggal kerana pemilik tunggal membayar cukai bekerja sendiri atas jumlah pendapatan yang diperoleh oleh perniagaan. S Corps tidak langsung membayar cukai ke atas keuntungan mereka dan kerugian yang ditanggung oleh syarikat S dikurangkan atas penyata cukai pendapatan pemilik.

Perniagaan tunggal

Di Illinois, undang-undang tidak membezakan antara pemilik tunggal dan orang yang memiliki perniagaan. Ini mengakibatkan tanggungjawab peribadi untuk pemilik hak milik tunggal. Apabila anda memfailkan cukai anda sebagai pemilik tunggal, anda akan menggunakan Borang 1040 dengan Jadual C yang dilampirkan. IRS menghendaki anda membayar semua cukai yang berkaitan dengan hak milik tunggal anda, termasuk Jaminan Sosial, Medicare, anggaran cukai dan kewajipan lain. Illinois mengenakan kadar cukai 5 peratus untuk pendapatan bersih dalam kebanyakan kes.