Adakah Semua Laman Web & Pautan yang Anda Lawati akan kekal dalam Memori Komputer Anda?

Sekiranya orang lain mempunyai kemampuan untuk masuk ke akaun pengguna Windows anda, mereka mungkin dapat mempelajari aktiviti melayari anda. Ini mungkin kerana penyemak imbas boleh menyimpan laman web dan pautan dalam memori komputer dan pada cakera keras anda semasa anda menggunakan Internet. Menjejaki maklumat ini menjadi lebih sukar kerana anda menambah bilangan penyemak imbas Web yang anda gunakan.

Aliran Data Internet

Pelbagai fail bergerak antara penyemak imbas dan pelayan Web apabila anda meminta halaman Web dengan mengetik URL di bar alamat. Sebilangan besar fail tersebut berada di laman web yang ingin anda lihat, sementara yang lain mungkin berasal dari laman pengiklanan yang menempatkan iklan di laman web tersebut. Sekiranya anda mengkonfigurasi penyemak imbas untuk menyimpan maklumat Web dalam cache, ia menyimpan maklumat tersebut dalam cache memori dan maklumat yang berada di cakera keras anda. Cache membantu anda melayari lebih cepat kerana penyemak imbas tidak perlu mengambil data lagi dari laman web yang anda lihat baru-baru ini.

Melihat Maklumat Cache

Penyemak imbas seperti Firefox membolehkan anda melihat maklumat yang disimpan dalam cache terus dari penyemak imbas. Walau bagaimanapun, anda boleh mendapatkan maklumat tersebut tanpa melancarkan penyemak imbas jika anda tahu di mana ia menyimpan cache. Anda boleh mengosongkan cache kapan saja dengan mencari butang atau menu yang membersihkan cache penyemak imbas.

Kuki

Kuki mungkin ada di dalam cakera keras jika anda tidak menghalang penyemak imbas membuatnya. Banyak laman web menggunakan kuki untuk membantu mereka mengingat maklumat yang anda masukkan sebelum melawat laman web tersebut. Anda dapat melihat semua kuki anda dari halaman pilihan atau tetapan penyemak imbas. Apabila anda ingin menghapus kuki, rujuk dokumentasi bantuan penyemak imbas untuk mengetahui cara mencegah laman web membuatnya. Sekiranya anda menggunakan berbilang penyemak imbas, mereka tidak berkongsi maklumat kuki yang sama.

Jejak Internet Lain

Windows Media Player dan banyak aplikasi lain memiliki kemampuan untuk mengingat URL fail video dan audio yang telah anda mainkan dari Web. Sekiranya anda ingin merahsiakan maklumat tersebut, tinjau dokumentasi aplikasi dengan teliti untuk mengetahui sama ada maklumat tersebut menyimpan maklumat mengenai fail media yang anda mainkan. Sekiranya anda memasang add-on, seperti yang membantu anda menanda buku, mungkin juga menyimpan data pada cakera keras anda. Apabila anda mengaktifkan Sejarah Web Google, Google akan mengingati carian anda dan menyimpan data tersebut di komputernya.

Penyimpanan Memori

Memori komputer tidak sama dengan ruang simpanan cakera keras. Program menggunakan memori untuk menyimpan maklumat buat sementara waktu semasa anda bekerja. Apabila anda mematikan komputer atau memulakan semula Windows, anda akan mengosongkan memori sehingga tidak ada jejak aktiviti Internet. Ia masih boleh berada di cakera keras sehingga anda atau penyemak imbas menghapusnya. Sebilangan kuki mungkin hilang secara automatik sekiranya pemilik laman web tidak memberikan tarikh luput palsu kepada mereka.

Petua

Sekiranya anda membuat beberapa profil pengguna untuk penyemak imbas, jangan lupa masuk ke masing-masing dan hapus sejarah penyemakan imbas apabila anda ingin memastikan privasi anda. Lakukan juga untuk aplikasi mudah alih, seperti Portable Firefox, jika anda pernah menggunakannya. Penyemak imbas mudah alih menyimpan maklumat profil pengguna dalam folder yang berbeza dengan penyemak imbas yang biasa digunakan. Anda juga menyimpan rekod aktiviti penyemakan imbas semasa menyimpan penanda halaman. Beberapa penyemak imbas menyimpan maklumat tersebut dalam fail, sementara yang lain menyimpannya dalam pangkalan data. Sekiranya anda pernah mengeksport penanda halaman anda dan menyimpannya ke fail, jangan lupa bahawa anda melakukannya kerana fail itu akan terus wujud walaupun anda menghapus semua penanda halaman anda.