Masalah Pembeli PayPal

PayPal, seperti perkhidmatan pembayaran dalam talian, terdedah kepada masalah transaksi antara pengguna. Pembeli yang membayar dengan PayPal mungkin mengalami penjual yang cuai, kehilangan barang dagangan, iklan palsu dan caj yang tidak dibenarkan. Terdapat protokol untuk setiap jenis masalah transaksi yang mungkin dimiliki pembeli dengan PayPal. Banyak masalah dengan transaksi PayPal dapat diselesaikan dengan menggunakan Pusat Penyelesaian PayPal.

Pembelian Tidak Diterima

Apabila anda membeli item melalui PayPal, anda mungkin mendapat nombor penjejakan bersama resit anda. Item yang dihantar melalui USPS, UPS atau FED Ex kadang-kadang boleh didapati dalam perjalanan dengan nombor penjejakan ini. Sekiranya anda mempunyai nombor penjejakan dan tidak menerima barang anda, lebih baik menghubungi penjual atau pembawa surat. Sekiranya maklumat penjejakan menunjukkan item tersebut tidak pernah dikirim, atau anda tidak menerima nombor penjejakan, buka sengketa dengan PayPal di Pusat Penyelesaian PayPal. PayPal menyiasat tuntutan terhadap penjual dan akan menyelesaikan pertikaian setelah meneliti tuntutan anda. Ini mungkin melibatkan pembayaran balik atau kredit ke akaun anda, bergantung pada syarat pembelian item tersebut.

Pesanan Tidak Tepat atau Tidak Lengkap

Masalah lain yang boleh dialami pembeli dengan pembelian PayPal adalah pesanan yang tidak lengkap. Kadang-kadang beberapa item digabungkan sebagai satu pembelian dan satu atau lebih item gagal dihantar. Pesanan dan penghantaran yang tidak lengkap yang mengandungi item yang salah, seperti model atau gaya produk yang salah, juga dapat diperbaiki melalui Pusat Penyelesaian PayPal. Sekiranya penjual mengirimi anda item yang salah, atau item yang berbeza dari keterangan asalnya, buka pertikaian di PayPal. Pastikan untuk memotret barang tersebut sebagai bukti, kerana PayPal mungkin meminta setiap pihak untuk mengemukakan bukti. Item palsu harus segera dilaporkan kepada PayPal dan organisasi kerajaan yang berkenaan.

Urus Niaga Tidak Sah

Transaksi yang tidak dibenarkan mungkin berlaku di dalam akaun PayPal anda. Ini termasuk pembelian yang tidak Anda mulakan dan beberapa caj untuk satu pembelian. Hubungi PayPal jika pembelian yang tidak anda kenali muncul di akaun PayPal anda. Perjanjian pengguna PayPal termasuk bahagian yang memberikan pembeli Penawaran Perlindungan Pembeli, dengan kemungkinan pengembalian dana untuk transaksi yang tidak sah. Pembelian yang dilakukan melalui eBay selalunya layak untuk Tawaran Perlindungan Pembeli. Untuk memastikan liputan di bawah tawaran ini, baca syarat pembelian dengan teliti sebelum membida atau membayar sebarang item.

Pemindahan Wang dan Pembayaran

Pemindahan dan pembayaran wang PayPal kadangkala gagal dilakukan. Untuk mengelakkan masalah seperti itu, pastikan untuk mengirim pembayaran ke alamat e-mel yang betul. Perhatikan bahawa banyak perniagaan mempunyai alamat e-mel yang terpisah untuk pembayaran dan pertanyaan. Pembayaran yang dihantar ke atau dari akaun PayPal yang tidak disahkan mungkin tidak berjaya. Untuk mengesahkan akaun PayPal anda, log masuk ke PayPal dan sahkan deposit pengesahan anda di kad kredit anda atau periksa penyata akaun. Ini dapat dilakukan dengan pilihan menu "Verifikasi akaun" atau melalui "Tambahkan akaun bank" di menu Profil.