Cara Membuat Prospek Organik di Internet

Dengan pertumbuhan eksplisit dalam perbelanjaan iklan Internet, mencapai rekod $ 31 bilion pada akhir tahun 2011 menurut penyelidikan Biro Iklan Interaktif, ruang pemasaran digital menjadi semakin penting untuk berkomunikasi dengan dan menarik pelanggan. Namun, tidak semua petunjuk Internet diperoleh melalui perbelanjaan iklan. Sejumlah petunjuk - dikenali sebagai petunjuk organik - berlaku secara semula jadi apabila penonton menemui bahan perniagaan melalui enjin carian, sambungan media sosial atau pautan di laman web lain. Petunjuk ini memerlukan strategi pemasaran jangka panjang yang dirancang dengan teliti, tetapi jauh lebih efektif daripada petunjuk berbayar dan penting bagi perniagaan kecil dengan anggaran pemasaran terhad.

Pengurusan Kandungan

Enjin carian sangat penting untuk meletakkan kandungan anda di hadapan calon pelanggan yang mencari istilah yang berkaitan dengan bidang perniagaan anda. Walaupun algoritma mereka mempertimbangkan sejumlah pemboleh ubah, termasuk faktor di luar kawalan anda seperti pautan dari laman web lain, mesin carian juga bergantung pada apa yang anda katakan mengenai diri anda untuk mengkategorikan laman web anda. Kenal pasti sebilangan kata dan frasa kunci yang berkaitan dengan bidang perniagaan anda yang kemungkinan besar bakal dimasukkan oleh bakal pelanggan ke dalam mesin pencari dan menggunakannya dalam salinan laman web anda. Gunakan frasa ini sekerap mungkin sambil tetap menyediakan bahan yang koheren dan senang dibaca.

Pautan

Enjin carian mempertimbangkan kedua-dua pautan dalaman antara halaman di laman web anda dan pautan ke dan dari laman web lain. Pastikan anda mempunyai sekurang-kurangnya tiga pautan ke kandungan lain di laman web anda di setiap halaman, lebih baik dimasukkan ke dalam kandungan dan bukannya disenaraikan di bahagian. Anda juga harus menambah pautan ke halaman lain yang berkaitan dengan bidang anda dengan trafik yang tinggi - walaupun jelas bukan untuk pesaing anda - dan meminta pengedar, pembekal, persatuan dan pelanggan dengan kehadiran Web untuk memaut ke halaman anda. Di luar pengoptimuman enjin carian, pautan dari laman web lain secara langsung meningkatkan lalu lintas dari pelanggan di laman web tersebut.

Media Sosial

Banyak petunjuk organik berasal dari rujukan media sosial di platform seperti Facebook, Twitter dan LinkedIn. Anda harus mempunyai profil dan halaman di semua perkhidmatan ini dan tetap aktif untuk menambah kenalan dan berinteraksi dengan pengguna. Menambah kandungan sering meningkatkan kehadiran anda di rangkaian ini dan kemungkinan kenalan anda berkongsi maklumat anda untuk menarik kenalan dan pelanggan baru. Akhir sekali, menambahkan blog yang sering dikemas kini ke laman web anda adalah cara peribadi yang baik untuk berkomunikasi dengan pelanggan. Kemas kini laman web meminta perayap mesin carian untuk melihat semula laman web anda dan menilai semula kedudukan anda.

Penjejakan

Menjejak dari mana petunjuk organik anda berasal - laman yang dipautkan, laman tinjauan, media sosial atau enjin carian - membantu anda memahami lalu lintas anda dengan lebih baik. Luangkan masa dan tenaga anda ke dalam pilihan dengan pulangan pelaburan terbaik. Program analitik percuma seperti Google Analytics, Yahoo Web Analytics dan Piwik mengumpulkan dan mentafsirkan data ini, serta mendedahkan apa yang pelanggan lakukan setelah sampai ke laman web anda - baca kandungan anda, buat pembelian atau tinggalkan segera. Gunakan perkhidmatan ini untuk memastikan anda menggunakan kata kunci dan strategi terbaik untuk menarik petunjuk organik dan terus mengemas kini strategi yang menunjukkan hasil yang berkurang.