Menyelesaikan masalah Slot Kad PC

Dahulu dikenali sebagai kad PCMCIA, kad PC digunakan dengan komputer riba dan peranti pengkomputeran mudah alih yang lain. Mereka dapat melakukan berbagai fungsi input dan output, menyediakan penyimpanan tambahan atau memungkinkan komputer mudah alih berkomunikasi dengan perangkat lain seperti router Wi-Fi. Dari segi teknologi, kad PC telah digantikan oleh ExpressCard; namun, ia tetap digunakan secara meluas. Sekiranya kad PC tidak berfungsi, ada beberapa masalah umum yang mungkin menyebabkan masalah tersebut.

1

Periksa kad PC untuk memastikan kad itu berada di dalam pemacu dengan betul. Sekiranya belum dimasukkan ke dalam slot, komputer tidak akan dapat mengenalinya. Keluarkan kad dan masukkan semula, menolaknya dengan kuat ke dalam slot. Sekiranya ini tidak menyelesaikan masalah, lanjutkan ke Langkah 2.

2

Periksa kuasa ke pemacu. Sekiranya pemacu kad PC memerlukan kuasa, komputer tidak akan dapat membaca kad semasa pemacu dimatikan. Sekiranya pemacu berada di luar, pastikan ia disambungkan dengan betul. Sekiranya terdapat suis mati untuk pemacu, pastikan ia dihidupkan. Biasanya ada lampu penunjuk untuk menunjukkan bahawa pemacu menerima kuasa. Sekiranya ini tidak menyelesaikan masalah, lanjutkan ke Langkah 3.

3

Matikan komputer dari menu Mula dan mulakan semula. Sekiranya menghidupkan semula komputer tidak menyelesaikan masalah, teruskan ke Langkah 4.

4

Buka Panel Kawalan dari menu Mula anda. Klik pada "Pengurus Peranti." Perhatikan apakah peranti tersebut disenaraikan di bawah kategori PCMCIA atau kategori Peranti Lain. Klik pada nama kad untuk melihat helaian sifatnya. Sahkan bahawa kad dipasang di slot PCMCIA yang betul. Sekiranya kad tidak disenaraikan, teruskan ke Langkah 5.

5

Klik "Tambah Perkakasan Baru" dan ikuti arahan untuk memastikan bahawa semua pemacu dan perisian konfigurasi yang diperlukan untuk pemacu kad PC dipasang. Pemacu adalah perisian yang membolehkan kad berkomunikasi dengan komputer riba anda. Sekiranya belum dipasang, dihapus atau rosak, kad tidak akan berfungsi. Memasang semula fail akan membetulkan masalah ini. Kad ini juga memerlukan perisian untuk mengkonfigurasinya dengan betul. Sekiranya perisian konfigurasi ini belum dimuat dengan betul atau jika Windows tidak dapat mencarinya, kad mungkin tidak berfungsi. Anda mungkin perlu menghidupkan semula komputer riba untuk menyelesaikan pemasangan.