Sembilan Cara Menggunakan Twitter pada Persidangan

Sekiranya Twitter dimaksudkan sebagai cara untuk menghubungkan anda dengan khalayak seluas-luasnya, ada alasan bahawa Twitter adalah media komunikasi yang sangat baik untuk persidangan dan pameran perdagangan. Dengan menghantar tweet mengenai pelbagai komponen persidangan, pembesar suara dan pelbagai jadual, anda terus mengemas kini persidangan sambil meningkatkan kesedaran mengenai persidangan dan tujuannya. Twitter dan jenis rangkaian sosial yang lain terbukti menjadi kelebihan bagi para pengunjung, penganjur dan penaja persidangan apabila digunakan dengan betul.

Jadual Persidangan Tweet

Dengan tweet mengenai jadual dan perubahan persidangan yang mungkin berlaku, para pengunjung persidangan anda tahu kapan dan di mana harus berada sepanjang tempoh persidangan, yang mengurangkan kekeliruan.

Gambar Tweet

Mengambil gambar penceramah, pemimpin dan pelawat persidangan memberi anda peluang ideal untuk menyiarkan gambar-gambar tersebut di Twitter anda. Pastikan anda memeriksa dengan subjek gambar untuk memastikan bahawa mereka baik-baik saja dengan gambar mereka disiarkan di Twitter.

Pautan Dokumen

Sekiranya peserta persidangan, penceramah atau pemimpin lain bercakap mengenai dokumen atau laman web tertentu semasa kuliah atau persembahan, Twitter adalah platform di mana laman web dan dokumen yang betul dapat dihubungkan untuk mendapatkan maklumat yang paling lengkap. Ini juga memberi anda peluang untuk beriklan untuk pelbagai penaja persidangan.

Ulasan Penceramah

Galakkan peserta persidangan anda untuk menyiarkan fikiran dan perasaan mereka pada penceramah tertentu di suapan Twitter mereka, menandakan pembicara dalam siaran. Penceramah atau penyampai kemudian menerima maklum balas yang tidak ternilai yang membantunya mengubah pembentangannya pada masa akan datang sambil menyebarkan berita mengenai perkhidmatannya dalam talian.

Buat Hashtag

Persidangan adalah peluang terbaik untuk membuat hashtag untuk mula menjadi tren di Twitter. Pautan hashtag Twitter seperti tweet supaya pembaca dapat mengakses semua tweet yang berkaitan di satu tempat. Anda boleh membuat hashtag untuk nama, slogan atau frasa pendek persidangan. Galakkan peserta persidangan untuk menggunakan hashtag secara bebas; anda bahkan boleh menjadikannya sebahagian daripada alat pemasaran anda.

Sambungkan Hadirin

Semasa anda mengambil bahagian dalam persidangan besar, sering kali sukar untuk mengenali orang lain dan rangkaian dengan berkesan. Twitter membolehkan anda merapatkan jurang antara rakan sekerja dan kenalan dengan membenarkan anda berhubung dengan peserta lain sebelum, semasa dan selepas persidangan, meletakkan asas untuk jaringan yang betul.

Mengambil Nota dan Petikan

Anda mungkin tidak selalu menggunakan sehelai kertas atau pena semasa anda mendengar pembesar suara tertentu. Sekiranya anda menyukai apa yang disampaikan oleh penyampai, tweet dengan menambahkan petikan atau mengatakan ke dalam suapan Twitter anda. Anda akan membantu menyedarkan pengikut anda sambil menyimpan pemikiran tersebut agar anda dapat mengaksesnya kemudian.

Meminta Maklum Balas

Gunakan Twitter untuk meminta maklum balas daripada peserta persidangan. Tanyakan kepada pengunjung, pembentang dan penganjur apa yang paling mereka sukai dan paling tidak mengenai persidangan untuk memastikan bahawa perjumpaan di masa depan berjalan dengan lebih lancar.

Pendidikan Berterusan

Persidangan tidak harus berakhir sebaik dua atau tiga hari habis. Anda boleh menggunakan Twitter untuk terus berhubung dengan mereka yang anda berinteraksi sepanjang persidangan. Sebagai penganjur, anda juga boleh menggunakan Twitter untuk mengulangi titik-titik penting tertentu dalam persidangan dan mengukur minat untuk acara yang akan datang.