Apa yang Harus Dilakukan Sekiranya ISP Anda Merosakkan Anda

Sama ada perkhidmatan Internet anda disediakan melalui saluran darat, peranti mudah alih atau satelit, kemungkinan pendikit. Walau bagaimanapun, pada bulan Jun 2013, kemungkinan besar semasa menggunakan lebar jalur mudah alih dengan telefon bimbit atau tablet anda. Tetapi sedikit kewaspadaan akan membantu anda menentukan kapan pendikit berlaku, sama ada sebelum atau selepas ia berlaku.

Mudah alih

Penyedia perkhidmatan mudah alih, seperti T-Mobile, AT&T dan Verizon, telah menyatakan dengan jelas bahawa mereka melancarkan lebar jalur beberapa pengguna. Lazimnya, pengguna yang bergerak dengan cepat adalah mereka yang menggunakan data paling banyak dari semua pelanggan penyedia. Untuk mencegah mereka menggunakan begitu banyak data, ISP mudah alih akan meningkatkan penggunaannya, biasanya setelah mereka melebihi had penggunaan data tertentu. Bergantung pada pembekal anda, anda mungkin mendapat pesanan teks amaran yang menunjukkan bahawa anda telah mencapai had anda dan lebar jalur anda akan dibendung jika anda melebihi dari itu.

Talian Tanah

ISP talian darat mungkin juga melancarkan lebar jalur. Satu kes terkenal ini berlaku pada tahun 2008, ketika Comcast melonjak lebar jalur untuk pengguna yang berkongsi fail di rangkaian peer-to-peer tertentu yang bertukar sejumlah besar data. Syarikat itu juga meluaskan lebar jalur untuk pengguna yang melanggar had data tertentu. Bagaimanapun, Suruhanjaya Komunikasi Persekutuan memutuskan bahawa tindakan tersebut tidak sah. Pada bulan Jun 2013, pendikit tidak kelihatan sebagai taktik yang digunakan ISP talian darat Amerika - sekurang-kurangnya tidak secara terbuka. Di bahagian lain dunia, seperti New Zealand, perkhidmatan ISP darat darat dengan cara yang serupa dengan cara ISP bergerak di AS, sambil memberitahu pelanggan mereka mengenai praktik tersebut.

Pencegahan

Semua perkara yang dipertimbangkan, cara terbaik untuk mengetahui dan mencegah pendikit adalah dengan mengetahui apa rancangan perkhidmatan Internet anda dan mematuhinya, terutamanya ketika menggunakan jalur lebar mudah alih. Baca cetakan baik perjanjian perkhidmatan anda, seperti membosankan, kerana ini mungkin berlaku di mana dasar pendikit disebutkan jika tidak dinyatakan dengan jelas dalam bahan pemasaran perkhidmatan. Sekiranya anda tidak bergantung pada Internet untuk pemindahan fail yang besar atau streaming video berkualiti tinggi, maka anda tidak akan berisiko tinggi untuk melampaui rancangan data anda.

Tindakan

Sekiranya anda tahu bahawa anda tidak melanggar had data tetapi masih mengalami perkhidmatan Internet yang lebih perlahan, anda boleh menghubungi ISP anda dan bertanya mengenainya. Ada kemungkinan bahawa ISP anda akan memberitahu anda apakah itu melonjak lebar jalur, seperti pada masa permintaan yang tinggi. Walau apa pun keadaannya, jika anda mengesyaki pendikit yang tidak adil, anda selalu boleh melaporkan perkara tersebut kepada FCC, yang secara berkala memantau ISP untuk menentukan apakah mereka benar-benar memberikan lebar jalur yang mereka iklankan.