Cara Membina Nama Syarikat

Anda mesti menentukan beberapa perkara semasa membina nama syarikat anda. Satu pertimbangan adalah sama ada syarikat dan jenama anda sama. Syarikat kecil, syarikat perkhidmatan tertentu, sering menggunakan nama syarikat sebagai jenama mereka. Ini menghilangkan beberapa kos yang berkaitan dengan membina syarikat dan nama jenama secara serentak. Nama syarikat anda juga harus mudah diingat dan dinyatakan mengenai jenis gambar yang ingin anda unjurkan. Membina nama syarikat mempunyai beberapa langkah utama.

1

Pilih nama yang menggambarkan produk atau perkhidmatan yang anda jual, jika boleh. Pilih nama yang sepadan dengan atribut utama atau kecekapan teras anda, seperti perkhidmatan berkualiti tinggi atau unggul, misalnya.

2

Buat logo untuk syarikat anda, yang akan meningkatkan pengiktirafan nama syarikat anda semasa anda membuatnya.

3

Pergi ke Uspto.gov untuk memastikan bahawa nama syarikat anda tidak digunakan oleh syarikat lain. Sewa peguam paten untuk membantu anda mendaftarkan nama dan logo perdagangan anda.

4

Buat slogan atau rangkai kata yang sesuai dengan logo dan nama syarikat anda. Sertakan faedah utama bagi pelanggan dalam slogan anda - satu yang memperkuatkan imej syarikat anda. Ucapkan sesuatu seperti, "Kualiti adalah yang pertama bagi kita", misalnya. Buat slogan yang mudah diingat, dan selalu menggunakannya bersama dengan logo dan nama syarikat anda.

5

Sertailah Biro Perniagaan Better tempatan anda. Pergi ke beberapa fungsinya dan kenali beberapa pegawai penting. Jalankan iklan di beberapa penerbitannya.

6

Hubungi Dewan Perniagaan tempatan anda. Tanya jika anda boleh memasukkan brosur dalam paket yang sering diminta oleh penduduk baru. Sertakan nama, nombor telefon dan laman web anda di brosur.

7

Ikut serta dalam acara komuniti, termasuk perbarisan, pameran pekerjaan, percutian khas dan acara kebudayaan, menurut "Nota Perniagaan Kecil," laman rujukan dalam talian. Taja satu atau lebih acara sepanjang tahun.

8

Hubungi stesen akhbar, radio dan televisyen tempatan. Minta wartawan untuk memaparkan acara komuniti yang anda taja.

9

Sertailah sekurang-kurangnya dua atau tiga organisasi profesional di kawasan anda, menurut "Business Know-How" dalam talian. Terlibat secara aktif dalam kumpulan ini. Menghadiri semua perjumpaan dan makan tengah hari mereka. Kenali orang dan sebarkan kad perniagaan anda. Sukarelawan untuk bercakap di beberapa makan tengah hari.

10

Jalankan siaran akhbar yang mengumumkan produk atau aktiviti baru yang berkaitan dengan nama syarikat anda. Kirim siaran akhbar anda ke surat kabar tempatan dan wilayah, bergantung pada wilayah liputan pasar anda. Kirim siaran akhbar melalui laman web seperti Prnewswire.com dan Marketwire.com.

11

Beriklan secara berkala di stesen televisyen dan radio untuk menyedarkan nama syarikat anda. Meliputi kawasan di mana anda menjual produk anda. Promosikan perkhidmatan perniagaan anda melalui penerbitan perdagangan seperti "Age Advertising" jika anda menyasarkan syarikat nasional. Iklankan di majalah kupon tempatan jika anda mengendalikan restoran kecil atau kedai runcit, misalnya.