Bagaimana VoIP dan WiFi Berfungsi

Voice over IP adalah telefon Internet. Ia juga dikenali sebagai VoIP dan Voice over Internet Protocol. Protokol Internet adalah sistem yang mengatur pengalamatan dan penghalaan untuk Internet. Wi-Fi adalah tanda dagangan untuk rangkaian Tanpa Wayar. Kedua-dua teknologi ini menangani gelombang bunyi. VoIP menukar suara menjadi data dan kembali lagi, dan Wi-Fi menukar data menjadi gelombang dan kembali lagi.

Codec VoIP

Enjin sistem VoIP adalah "codec." Ini adalah protokol yang menentukan penukaran suara menjadi blok data. Ukuran blok data berbeza dengan codec, tetapi ditentukan oleh selang sampel dan ukuran sampel. Contohnya adalah "ambil" suara yang dirakam oleh mikrofon sistem VoIP. Saiz sampel yang lebih tinggi menghasilkan lebih banyak bit untuk mewakili setiap detik suara. Semakin tinggi kadar bit, semakin banyak data dihasilkan sesaat. Codec dengan kadar bit yang tinggi menghasilkan bunyi berkualiti tinggi, tetapi memerlukan sambungan Internet yang lebih pantas sehingga dapat mengangkut data dalam jumlah yang lebih besar.

Pengangkutan VoIP

Kualiti suara VoIP boleh dipengaruhi oleh paket yang tertunda atau hilang. Saiz berkualiti tinggi menggunakan blok yang lebih kecil untuk mengangkut data. Ini tidak bermaksud bahawa Codec yang menghasilkan blok yang lebih kecil menghasilkan bunyi yang lebih berkualiti. Protokol pengangkutan memecah blok codec lager menjadi blok yang lebih kecil dan masing-masing memberikan nombor urutan. Maklumat ini kemudian dikemas ke dalam paket data oleh Protokol Data Pengguna dan Protokol Internet, dengan perincian alamat yang menunjukkan kedua sumber dan aplikasi tujuan dan komputer untuk paket tersebut. Protokol Permulaan Sesi, atau SIP meniru fungsi pengurusan sesi telefon biasa seperti mendail, berdering, isyarat sibuk, mengangkat, menutup telefon, dll.

Modulasi Wi-Fi

Rangkaian tanpa wayar menghantar data binari sebagai gelombang radio. Kekerapan gelombang memberitahu berapa gelombang memerlukan sekejap. Frekuensi yang lebih tinggi mempunyai gelombang yang lebih nipis. Kekerapan diukur dalam Hertz, yang menyatakan kitaran - gelombang - sesaat. Sistem Wi-Fi menggunakan 2.4 GigaHetz dan 5 GigaHertz. GigaHertz adalah seribu juta Hertz. Sebagai perbandingan, pertuturan melalui telefon menggunakan antara 300 Hertz dan 3,300 Hertz, jadi frekuensi rangkaian Wi-Fi sangat tinggi jika dibandingkan. Penyesuai rangkaian tanpa wayar menghasilkan gelombang persegi dari data. Ia menghantar gelombang standard pada frekuensi penghantaran. Ini dipanggil gelombang pembawa. Adaptor menggabungkan gelombang data dengan gelombang pembawa dengan proses yang disebut modulasi, dan kemudian menghantar gelombang yang dihasilkan.

Demodulasi Wi-Fi

Isyarat Wi-Fi menyala ke semua arah dan tertarik dengan logam yang dipukulnya. Kawat tembaga di dalam antena penerima terkena gelombang, yang bergerak ke bawah wayar ke penyesuai rangkaian penerima. Ini mengurangkan gelombang pembawa untuk mendapatkan gelombang data. Gelombang data diubah menjadi nombor binari dan diteruskan ke komputer penerima.