Kesan Pengiklanan & Promosi terhadap Tingkah Laku Pengguna

Syarikat besar menghabiskan berjuta-juta dolar setiap tahun untuk pengiklanan dan pemasaran, berusaha untuk mengembangkan promosi yang menimbulkan kegilaan pembeli untuk produk atau perkhidmatan. Secara amnya, ada kesan positif bagi syarikat yang beriklan dan melakukan promosi. Tetapi pemilik perniagaan harus selalu memantau hasilnya untuk membuat penyesuaian, jika diperlukan.

Menetapkan Keyakinan Jenama

Fikirkan tentang syarikat besar. Syarikat-syarikat ini mempunyai jenama mereka di mana sahaja. State Farm berada di belakang pinggan mangkuk besbol profesional di seluruh negara. Coors mempunyai stadium besbolnya sendiri, sedangkan Staples mempunyai arena sukan dan dewan acara. Orang merasa selesa dengan jenama yang mereka rasa berada di sini seperti State Farm. Pengguna mula mengaitkan Coors sebagai jenama utama, dan Staples terlintas di fikiran anda apabila anda memerlukan sedikit bekalan pejabat. Pengiklanan, penajaan dan promosi yang konsisten dan berterusan membantu syarikat terus mementingkan.

Sudah tentu, perniagaan kecil mungkin tidak mempunyai sumber daya untuk membeli ruang di belakang piring rumah di Stadium Dodger, tetapi mungkin mempunyai sumber anggaran untuk pasukan Little League tempatan atau bangku bas di komuniti. Ini adalah pengiklanan jenama yang luas yang membolehkan orang tahu bahawa anda berada dalam komuniti dan ada untuk membantu. Ia berfungsi bersama dengan iklan produk tertentu, yang meningkatkan kesedaran jenama yang memenuhi keperluan pengguna tertentu.

Menggariskan Ciri dan Faedah

Pelanggan tidak selalu mengetahui apa yang mereka perlukan. Dengan menggariskan ciri dan faedah melalui iklan, syarikat membantu pelanggan memahami bagaimana produk memenuhi keperluan yang ada. Sebagai contoh, MyPillow membuat banyak iklan untuk bantal yang dipatenkan yang direka untuk membantu anda tidur lebih lena. Sebilangan besar orang mungkin hanya menganggap bahawa bantal adalah bantal dan tidak memperhatikan bantal yang lebih mahal di kedai.

Apa yang dilakukan MyPillow adalah untuk membantu pelanggan memahami bahawa ada sebab mereka tidak mendapat tidur malam yang terbaik dan ini adalah bantal terakhir yang mereka perlukan untuk menyelesaikan masalah tidur mereka.

Motivasi Pembelian Diskaun

Promosi adalah tawaran masa terhad atau harga khas pada produk. Promosi membantu orang ramai teruja untuk membeli sekarang kerana ada rasa mendesak. Promosi yang menyatakan bahawa harganya tidak akan tetap rendah atau terdapat jumlah yang terhad, pasti akan membawa orang ke kedai. Tanpa promosi, pengguna mungkin menunggu sehingga mereka memerlukan sesuatu yang mendesak atau mereka akan menunggu untuk membeli sehingga mereka berada di kawasan berhampiran pusat membeli-belah.

Kedai runcit adalah raja promosi. Pekeliling penjualan mingguan mempunyai semua jenis produk yang mungkin tidak perlu anda stokkan, tetapi mungkin, jika penjualannya betul. Anda sebenarnya tidak memerlukan 10 tin tuna, tetapi apabila anda mendapatkannya dengan harga promosi 10 untuk $ 5, maka masuk akal untuk menyimpannya.

Risiko Promosi Lebih

Adalah mungkin untuk mempromosikan produk tertentu sehingga pengguna menilai produk pada harga normal. Sekiranya kasut selalu dijual dengan harga $ 9,99, dengan harga biasa $ 24,99, pengguna mungkin merasakan kasut tersebut tidak bernilai lebih dari $ 9,99. Sekiranya harganya kembali ke harga biasa, pembeli tidak akan mempertimbangkan pembelian tersebut. Promosi harus dilakukan cukup kerap sehingga pengguna merasa mereka mendapat harga murah pada produk hebat yang tidak akan mereka beli dengan harga biasa.