Contoh Pelan Pemasaran Butik Hadiah

Membuka kedai hadiah memberi anda cara untuk memikat pelanggan dengan barang unik yang anda tawarkan. Tetapi ada lebih banyak lagi untuk memiliki butik hadiah daripada hanya mencari dan meletakkan produk yang indah. Di situlah rancangan pemasaran dimainkan. Pelan pemasaran yang berkesan membantu anda mencari jalan untuk membina jenama dan kesetiaan pelanggan sehingga pembeli mengingati butik anda setiap kali mereka perlu membeli hadiah.

Penerangan

Terangkan jenis barang hadiah yang anda ingin jual di butik anda. Terangkan mengapa orang memerlukannya. Contohnya, jika anda menjual cenderamata yang ditujukan untuk pelancong, jelaskan mengapa lalu lintas pelancong di kawasan anda menunjukkan bahawa kemeja-T, kenang-kenangan dan kalendar yang menunjukkan wilayah anda adalah barang hadiah yang popular. Atau, jika anda bercadang untuk menjual hadiah untuk percutian dan acara khas, terangkan jenis produk yang anda ingin jual untuk memenuhi keperluan pembeli anda, seperti menerangkan hiasan bermusim, mainan dan barang baru untuk ulang tahun yang anda rencanakan untuk menjual.

Menganalisis Pembeli Berpotensi

Terangkan pasaran sasaran yang ingin anda tarik ke kedai hadiah anda. Anda mungkin ingin menarik pelbagai pasaran, termasuk baby boomer, Generation X dan Millennials, masing-masing dengan tahap pendapatan dan status keluarga yang berbeza. Bercakap tentang demografi setiap kumpulan dan bagaimana ciri-ciri tersebut berkaitan dengan hadiah yang anda jual untuk ulang tahun, ulang tahun dan acara penting lain. Sekiranya anda menjual hadiah terutamanya kepada pelancong, jelaskan penonton, seperti keluarga dengan anak-anak dalam percutian musim panas mereka atau orang dewasa kaya yang melintasi kawasan anda.

Pertandingan

Dedikasikan satu bahagian untuk rancangan pemasaran anda untuk menjelaskan bagaimana kedai hadiah anda berbeza dengan kedai hadiah yang bersaing serta kedai runcit dan pasar raya yang menjual hadiah. Tinjau harga mereka, jenis dan gaya hadiah yang mereka jual, dan pasaran sasarannya. Setelah anda meninjau pesaing anda, cari cara untuk menonjol dari mereka sehingga calon pelanggan memikirkan kedai anda ketika mereka ingin membeli hadiah. Contohnya, terangkan bagaimana anda menjual hadiah mewah dengan tanda harga yang besar atau menawarkan barang baru yang mempunyai rasa humor. Terangkan cara lain untuk butik anda menonjol, seperti dengan menawarkan perkhidmatan penghantaran ke hotel tempatan atau perkhidmatan membeli-belah peribadi untuk membantu orang mencari hadiah yang sempurna.

Campuran Pemasaran

Tuliskan cara anda merancang untuk mempromosikan perniagaan anda, seperti melalui pasar digital dan tradisional serta merchandising visual. Contohnya, terangkan laman web yang anda rancangkan untuk membina yang mempamerkan hadiah unik anda. Jelaskan bagaimana anda merancang untuk menghantar mesej e-mel mengenai hadiah baru yang anda perkenalkan. Jelaskan bagaimana anda merancang untuk menggunakan laman rangkaian sosial, seperti mesej Facebook dan Twitter, untuk memberi tahu pembeli tentang barang dagangan yang baru tiba. Jelaskan bagaimana iklan yang anda jalankan akan ditempatkan dalam penerbitan yang memenuhi pasaran sasaran anda, seperti jika anda menjual item dengan fokus pada muzik dan seni, meletakkan iklan dalam program konsert. Terangkan taktik visual merchandising yang anda rancangkan untuk digunakan, seperti paparan tetingkap depan untuk menarik orang masuk ke kedai anda.