Cara Menjual Bahan Motivasi

Membangunkan video motivasi, buku kerja, DVD atau buku hanyalah permulaan perjalanan untuk memiliki perniagaan motivasi yang berjaya. Pelanggan yang berpotensi perlu tahu bahawa anda mempunyai jalan keluar untuk masalah mereka, sama ada motivasi untuk mengubah karier, mewujudkan tabiat sihat atau untuk memulakan syarikat mereka sendiri.

Strategi pemasaran

Langkah pertama untuk menjual bahan motivasi adalah menentukan niche pasaran anda. Ini adalah bakal pelanggan yang mempunyai masalah yang dapat diselesaikan oleh bahan anda. Semakin jelas niche, semakin baik mesej pemasaran. Sebagai contoh, jika produk anda mendorong pencari kerja, niche tersebut dapat dipecah menjadi wanita yang mencari pekerjaan profesional pertama, ibu yang kembali bekerja atau wanita yang ingin mengubah kerjaya sepenuhnya.

Perkhidmatan Perundingan

Motivasi adalah faktor prestasi pekerja, penjualan, kesihatan dan kesejahteraan. Syarikat bersaiz pertengahan mungkin melihat perlunya mengupah perunding motivasi untuk mengembangkan program dan bahan khusus untuk syarikat mereka. Perunding memberikan pandangan baru dan objektif. Menjual perkhidmatan ini memerlukan reputasi, rujukan dan jaringan yang mantap untuk menghubungi pembuat keputusan di syarikat yang merupakan calon pelanggan.

Seminar Orang Dalam

Pertunangan, seminar dan kelas berbahasa tetamu berpeluang menjual bahan motivasi di bahagian belakang bilik, sebelum dan selepas persembahan anda. Setiap peserta harus diberi brosur yang mempunyai pautan ke produk, laman web, video dan buku anda. Sekiranya anda mengenakan bayaran untuk kelas, anda sudah mempunyai senarai peserta dan maklumat hubungan mereka. Sekiranya seminar itu percuma, tanyakan kepada setiap peserta sekurang-kurangnya nama dan alamat e-mel mereka. Alternatif lain ialah mempunyai gambar untuk memberikan salinan percuma bahan motivasi anda. Mereka yang ingin memasuki lukisan memberikan kad nama mereka.

Laman Keahlian

Laman keahlian dalam talian menghendaki ahli mendaftar sebelum mereka mendapat akses. Itu memberi anda maklumat hubungan mereka. Laman web ini mungkin percuma atau dikenakan bayaran. Laman keahlian dikembangkan untuk pelbagai topik motivasi seperti menurunkan berat badan, berhenti merokok, mengatur atau memulakan perniagaan Internet. Bahan motivasi anda mungkin ditawarkan sebagai sebahagian daripada faedah keahlian atau sebagai tambahan kepada yuran keahlian. Iklan sepanduk - grafik yang dihubungkan ke halaman penjualan untuk setiap produk anda - iklankan produk tersebut.

Dewan Forum dan Perbincangan

Perbincangan dan papan forum ada untuk setiap topik dari fit, latihan maraton, latihan ketangkasan anjing, pertumbuhan rohani atau mencari pasangan hidup anda yang penting. Berpartisipasi di papan yang berkaitan dengan bidang motivasi anda dapat menghasilkan penjualan jika catatan anda memberikan konten yang bermanfaat dan bukan penjualan yang sukar. Memberi sumbangan kepada lembaga secara berkala untuk membina kredibiliti.

Media Sosial

Laman media sosial membolehkan anda mengumpulkan pengikut yang berminat untuk meningkatkan motivasi mereka. Sebagai contoh, jika produk anda tertumpu pada cara untuk mengikuti program penurunan berat badan, anda boleh menghantar satu tip motivasi sehari dengan pautan ke blog atau laman web tempat produk tersebut dijual.