Cara Memantau Paket Internet

Setiap maklumat yang dihantar melalui rangkaian anda bergerak dalam satu paket. Apabila anda menghadapi masalah rangkaian, memantau paket anda membantu anda menilai sama ada anda mempunyai sambungan ke komputer lain di rangkaian tempatan anda. Anda juga dapat memantau aplikasi Internet aktif apa yang sedang berjalan di komputer anda. Sekiranya anda hanya ingin menguji sambungan anda ke komputer atau laman web lain, anda boleh menggunakan arahan ping. Sekiranya anda ingin melihat semua paket di rangkaian anda, anda memerlukan program yang dirancang untuk melihat semua lalu lintas rangkaian.

Menggunakan Perintah Ping

1

Buka arahan arahan dengan membuka Menu Mula dan mengetik "cmd" - kemudian pilih "cmd.exe," yang disenaraikan di bawah "Program."

2

Masukkan "ping" diikuti dengan alamat IP atau URL laman web yang ingin anda uji. Sebagai contoh, anda boleh melakukan ping ke Google dengan memasukkan "ping google.com" atau jika anda ingin melihat apakah anda dapat mengakses komputer lain di pejabat anda, seperti komputer Alfred di 192.168.1.70, anda akan memasukkan "ping 192.168.1.70."

3

Setelah laman web atau komputer di-ping beberapa kali, anda akan melihat output yang serupa dengan ini:

C: \ Users \ Pengguna> ping google.com

Ping google.com [74.125.227.72] dengan 32 bait data: Balas dari 74.125.227.72: bytes = 32 waktu = 21ms TTL = 50 Balas dari 74.125.227.72: bytes = 32 masa = 21ms TTL = 50 Balas dari 74.125.227.72 : bytes = 32 waktu = 20ms TTL = 52 Balasan dari 74.125.227.72: bytes = 32 masa = 20ms TTL = 52

Statistik ping untuk 74.125.227.72: Paket: Dihantar = 4, Diterima = 4, Hilang = 0 (kehilangan 0%), anggaran masa perjalanan pergi balik dalam mil saat: Minimum = 20ms, Maksimum = 21ms, Purata = 20ms

Sekiranya keempat-empat paket yang dihantar juga diterima, maka anda mempunyai sambungan ke laman web atau komputer. Sekiranya tidak ada paket yang diterima, maka ada masalah di antara keduanya.

Menggunakan Pengurus Rangkaian Microsoft

1

Muat turun dan pasang Monitor Rangkaian Microsoft jika anda belum memilikinya; program ini tersedia secara percuma dari Pusat Muat turun Microsoft.

2

Jalankan Monitor Rangkaian Microsoft sebagai pentadbir dengan mengklik kanan program di Menu Mula dan memilih "Jalankan sebagai Pentadbir" sehingga anda mempunyai hak pentadbiran yang diperlukan untuk memantau data rangkaian.

3

Klik "Tangkap Baru" dan kemudian "Mula" pada bar alat untuk mula memantau lalu lintas rangkaian. Anda akan mendapat banyak maklumat dengan sangat cepat, jadi sangat berguna untuk mendapatkan idea mengenai perkara yang anda cari. Setiap item menunjukkan beberapa titik data, termasuk waktu tindakan, nama proses, komputer sumber dan komputer tujuan (berdasarkan nama dan bukan IP) dan jenis protokol. Di bar sisi Perbualan Rangkaian terdapat perincian lalu lintas oleh komputer anda dan komputer lain, dan lebih jauh dari sana dengan proses.

4

Klik "Jeda" atau "Berhenti" untuk menamatkan pemantauan rangkaian yang aktif. Klik "Simpan Sebagai" untuk menyimpan log pemantauan rangkaian anda.