Apa yang Harus Dilakukan Apabila Dikatakan Pembanding Adalah Garis Bawah Penjual

Semasa membeli perniagaan atau harta komersial, pemilik perniagaan mesti bersedia untuk berunding dengan berkesan. Counteroffers adalah bahagian biasa dalam proses perundingan. Pembeli dan penjual masing-masing boleh mempertimbangkan harga, tetapi ini sering kali merupakan nombor fleksibel yang boleh dirundingkan. Mengira kemungkinan harga jualan penjual selalu menjadi cabaran bagi pembeli. Strategi yang berguna merangkumi taktik balas dan penyelidikan penjual.

Kemahiran Berunding

Rundingan perniagaan melibatkan satu set kemahiran yang dapat dipelajari jika pemilik perniagaan ingin berunding dengan lebih berkesan. Pendekatan lain adalah menggunakan perunding profesional. Empat aspek terpenting untuk berjaya berunding termasuk persiapan menyeluruh, merumuskan strategi, mencari penyelesaian win-win dan mengetahui kapan harus ditutup. Untuk mempersiapkan rundingan, belajar sebanyak mungkin mengenai pihak lain akan menyumbang kepada penyelidikan penjual dan strategi taktik counteroffer. Persiapan terlebih dahulu juga melibatkan jangkaan senario rundingan yang paling mungkin berlaku sebelum ia berlaku.

Penyelidikan Penjual

Seperti peguam yang ingin mengetahui bagaimana saksi akan menjawab soalan sebelum diajukan di mahkamah, pemilik perniagaan harus mengetahui sebanyak mungkin mengenai penjual terlebih dahulu. Ini merangkumi maklumat peribadi dan profesional, data kewangan dan pemahaman terperinci mengenai kelebihan dan kekurangan harta benda atau syarikat yang menjadi fokus rundingan. Sebaik-baiknya, pemilik perniagaan akan mengenal pasti senario kemungkinan pihak ketiga lebih awal sebelum tawaran sebenar dan counteroffers.

Taktik Counteroffer

Dari segi kontrak dan garis panduan undang-undang, pembanding balas adalah penolakan terhadap sebarang tawaran sebelumnya. Ini membolehkan pembeli dan penjual memperkenalkan syarat baru tanpa terikat secara sah dengan apa yang telah berlaku. Dengan memperhatikan bahasa badan dan komen sebagai tambahan kepada counteroffer tertentu, pembeli dapat memasukkan istilah dan ciri baru yang mengubah cara harga garis bawah dilihat. Contohnya, kebimbangan penjual mengenai ketersediaan pembiayaan untuk menyelesaikan pembelian mungkin bermaksud bahawa tawaran tunai yang jauh lebih rendah akan diterima. Dalam keadaan seperti itu, penjual mungkin mempunyai lebih dari satu harga garis bawah dalam fikiran. Salah satu tujuan praktikal untuk membuat serangkaian tawaran dan balas adalah untuk setiap pihak melakukan penyelidikan tambahan mengenai pihak lain.

Ketahui Bila Berjalan

Pemilik perniagaan yang berusaha membeli harta komersil atau syarikat harus melakukan rundingan dengan harga beliannya sendiri. Hasil rundingan yang berjaya bagi pembeli mungkin melibatkan menjauhkan diri dari transaksi tanpa menyelesaikan pembelian. Untuk beberapa senario pembelian, mengetahui bila hendak pergi akhirnya menjadi pembanding yang tidak dijangka yang menyebabkan penjual membuka semula rundingan di kemudian hari.