Cara Memasarkan E-book di Craigslist

Lebih daripada 20 peratus orang Amerika telah membaca e-buku dalam setahun yang lalu, menurut Pusat Penyelidikan Pew. Peningkatan populariti e-buku secara dramatik membolehkan sesiapa sahaja - dari penulis profesional hingga pakar topik - menulis dan memuat naik e-buku untuk dijual. Sebagai pengarang, anda mesti mempunyai kempen pemasaran yang kuat untuk menjual buku-buku ini kepada pengguna. Salah satu kaedah kos rendah untuk mendapatkan maklumat mengenai e-book anda adalah melalui laman web Craigslist yang dikelaskan dalam talian.

Pasaran sasaran

Craigslist menawarkan tiga cara utama untuk berinteraksi di laman web kepada pengunjung: Melalui iklan baris dalam talian, forum perbincangan dan papan buletin masyarakat. Setiap kawasan menarik jenis pengunjung yang berlainan, jadi anda harus mempunyai idea tentang jenis atau jenis orang yang akan berminat dengan buku anda sebelum catatan anda. Contohnya, jika buku anda mengenai diet bebas daging, kemungkinan besar anda ingin menyasarkan pengguna Craigslist yang berminat dengan gaya hidup vegan.

Forum Perbincangan

Forum perbincangan Craigslist adalah tempat kebanyakan pengguna berkumpul untuk membincangkan topik khusus. Cari forum yang paling sesuai untuk e-book anda dan jadilah penyumbang biasa. Jangan terus menolak e-book anda - ini adalah spam. Sebaliknya, hantarkan topik yang relevan, buat komen yang bernas dan jalin hubungan dengan orang lain yang kerap membuat catatan di forum. Akhirnya, anda akan merasa selesa untuk memautkan buku anda dalam catatan dan menyebutnya kepada mereka yang anda kenal di papan tulis.

Dikelaskan

Menyiarkan iklan terperingkat di bahagian "untuk dijual" di Craigslist mungkin akan menghasilkan penjualan tambahan kepada anda. Cari kategori yang sesuai untuk dijual dan rangka iklan yang bernas dan bermaklumat untuk buku anda. Masukkan seberapa banyak maklumat dalam iklan anda yang anda fikirkan perlu untuk "menutup" penjualan, termasuk sinopsis, ulasan dan kos buku. Juga, pastikan untuk memasukkan pautan langsung ke halaman pembelian e-buku anda.

Pastikan untuk menyiarkan iklan baru secara berkala. Jumlah iklan yang disiarkan ke Craigslist setiap hari bermaksud iklan anda dapat dengan cepat pergi dari atas senarai ke bawah. Namun, perhatikan bahawa anda hanya boleh menyiarkan iklan yang sama di kategori dan bandar yang sama sekali setiap 48 jam.

Pertimbangan

Craigslist boleh menjadi cara yang berkesan untuk memasarkan e-book anda kepada khalayak ramai, tetapi seharusnya bukan satu-satunya cara anda memasarkan. Anda akan memaksimumkan potensi penjualan anda jika anda membuat rancangan pemasaran yang merangkumi beberapa taktik yang berbeza - seperti pemasaran Facebook dan Twitter - sebagai tambahan kepada catatan Craigslist anda.