Cara Menambah Pengimbas ke CS3

Anda mungkin tidak menggunakan pengimbas dalam perniagaan anda setiap hari, tetapi anda akan menganggapnya berguna apabila anda perlu mendapatkan gambar yang terdapat di atas kertas ke dalam komputer anda. Photoshop CS3 mempunyai alat bawaan yang membolehkan anda mengimbas gambar luaran terus ke aplikasi. Walaupun anda tidak perlu memasang pengimbas ke Photoshop CS3, anda perlu belajar bagaimana cara membuat Photoshop mengenali pengimbas anda dan mengimport gambar anda.

1

Kaji arahan yang disertakan dengan pengimbas anda. Sekiranya anda tidak pernah menggunakannya sebelumnya, anda boleh belajar cara memasang perisian yang diperlukan untuk menyambung ke komputer anda.

2

Pasang perisian pengimbas anda. Sekiranya anda masih memerlukan bantuan, lawati laman web pengeluar untuk mendapatkan bantuan tambahan. Sebilangan besar pengimbas dipasang secara automatik setelah anda memasukkan CD perisian ke dalam pemacu CD komputer anda.

3

Cari perkataan TWAIN atau WIA dalam dokumentasi bantuan anda. Kedua-dua protokol ini membolehkan pengimbas dan peranti lain untuk berkomunikasi dengan komputer. Perisian pengimbas anda juga mungkin dilengkapi dengan pemalam yang sesuai dengan Photoshop yang dapat digunakan oleh Photoshop untuk berkomunikasi dengan pengimbas anda. Pengimbas moden biasanya mempunyai kemampuan untuk berkomunikasi dengan komputer menggunakan salah satu daripada tiga kaedah berikut: TWAIN, WIA atau plugin yang sesuai dengan Photoshop.

4

Sambungkan pengimbas anda ke salah satu port USB komputer anda dan lancarkan Photoshop CS3. Klik "Fail", klik "Import" dan pilih pengimbas anda dari senarai peranti yang muncul. Peranti anda akan muncul dalam senarai jika menyokong TWAIN atau mempunyai pemalam yang serasi dengan Photoshop. Sekiranya pengimbas anda tidak menyokong dua atau mempunyai satu pemalam yang serasi dengan Photoshop, teruskan ke langkah seterusnya untuk mempelajari cara mengimbas menggunakan WIA.

5

Klik "Fail," klik "Import" dan kemudian klik "WIA Support" untuk melihat tetingkap yang memaparkan fail dan folder komputer anda. Letakkan tanda semak di sebelah "Buka Gambar Diperolehi di Photoshop" dan klik dua kali folder di mana anda ingin menyimpan gambar anda.

6

Klik "Mula" untuk melihat menu yang mengandungi nama peranti dan klik nama peranti pengimbas anda.

7

Klik salah satu pilihan berikut untuk memilih jenis gambar yang ingin Anda pindai: "Gambar Warna," "Gambar Skala Kelabu," "Gambar atau Teks Hitam Putih" atau "Sesuaikan Kualiti Gambar yang Diimbas."

8

Klik "Pratonton" dan izinkan Photoshop menghasilkan pratonton imbasan anda. Klik "Imbas" untuk mengimbas gambar anda.