Cara Belajar Penternakan Ikan di Rumah

Banyak jenis ikan, termasuk ikan nila dan ikan trout, dapat dibesarkan di rumah di kolam halaman belakang. Sekiranya anda tinggal di kawasan yang jauh dari lautan atau di mana terdapat beberapa tasik dan sungai dengan ikan yang tersedia, anda boleh memulakan perniagaan memelihara ikan di rumah. Untuk memulakan sebagai penternak ikan, anda perlu mempelajari asas-asas prosesnya. Anda boleh melakukannya melalui kursus, buku dan forum dalam talian.

1

Mendaftar dalam program akuakultur. Anda mungkin mendapat program seperti itu di kolej atau universiti tempatan anda. Sehingga penerbitan, tidak ada program pendidikan jarak jauh yang tersedia di institusi akuakultur dari institusi AS, tetapi jika anda lebih suka belajar dari rumah, program akuakultur belajar di rumah ditawarkan oleh ACS Distance Education di Australia, University of Stirling di United Kingdom dan Universiti Stellenbosch di Afrika Selatan. Program-program ini terbuka untuk pelajar AS dan dapat disiapkan sepenuhnya di rumah.

2

Belajar buku mengenai perkara itu. Buku klasik untuk dibaca adalah "Akuakultur Rumah: Panduan untuk Memelihara Ikan Belakang" oleh Steven D. Van Gorder dan Douglas J. Strange. Buku ini memberikan maklumat mengenai memelihara ikan dan beroperasi sebagai perniagaan. "Penternakan Ikan Air Tawar Berskala Kecil" oleh Aldin Hilbrands memberikan perincian tentang cara menubuhkan ladang ikan halaman belakang anda sendiri. "Manual Penetasan: Penternakan Ikan di Rumah untuk Keseronokan dan Keuntungan" oleh Mike Sipe memberikan gambaran keseluruhan perniagaan perikanan rumah.

3

Lawati forum dalam talian di mana anda boleh belajar dari orang lain mengenai penternakan ikan di rumah. Kirim soalan dan baca petua dari penternak ikan lain di Saltwaterfish.com, reefcentral.com dan aquaculturepro.com.