Prosedur Helaian Log Masuk

Pemilik perniagaan kecil boleh menggunakan helaian log masuk untuk mengawasi pekerja, pelanggan dan juga peralatan pejabat. Di beberapa perniagaan, seperti penjagaan anak, lembaran log masuk adalah dokumentasi penting yang diperlukan untuk memfailkan cukai. Pada bahagian lain, helaian log masuk hanya membantu pengurus menguruskan dengan lebih baik. Dalam kedua-dua keadaan, anda harus memikirkan untuk membuat lembaran log masuk anda untuk memastikan ia memenuhi keperluan anda dan tidak memijak jari kaki orang lain.

Motivasi

Buat lembaran masuk anda sebagai tindak balas kepada atau menjangkakan masalah tertentu. Lembaran log masuk dapat membantu anda mengesan kawasan bilik atau sumber syarikat mana yang paling sering digunakan sehingga anda tahu di mana hendak membelanjakan wang apabila tiba waktunya. Mereka juga dapat membantu anda mengawasi lokasi pekerja jika anda mempunyai ruang kerja yang besar sekiranya anda sering menghantar pekerja ke luar pejabat. Akhirnya, mereka dapat menolong anda mengawasi perkhidmatan apa yang paling kerap diminta oleh pelanggan anda atau membenarkan anda menyimpan pesanan pertama yang dilayani di ruang menunggu. Semakin banyak pemikiran yang anda fikirkan mengapa anda menggunakan helaian log masuk, semakin baik alat itu.

Kandungan

Lembaran log masuk hendaklah mengandungi hanya maklumat yang diperlukan untuk tujuan statistik dan praktikal. Sekiranya anda menggunakan helaian log masuk untuk menentukan jam berapa pelanggan memasuki salun anda, misalnya, anda pasti ingin memastikan anda memasukkan tempat untuk waktu di helaian log masuk. Walau bagaimanapun, pertimbangkan privasi pengguna semasa membuat helaian log masuk. Ingatlah bahawa bagi kedua-dua pekerja dan pelanggan, tidak semua orang ingin mengetahui secara terperinci mengenai alasan mereka masuk. Sebagai contoh, dalam bidang perubatan, Persatuan Perubatan Amerika menyatakan bahawa doktor tidak memerlukan pesakit untuk menyenaraikan sebab lawatan mereka di helaian masuk. Sekiranya anda perlu mengetahui mengapa pekerja atau pelanggan log masuk untuk tujuan data dalam perniagaan anda, pertimbangkan untuk membenarkannya memilih dari beberapa pilihan umum seperti perjumpaan,soalan janji temu atau gaji.

Berkomunikasi Dasar

Agar helaian masuk berfungsi dengan berkesan, majikan perlu memastikan pekerja dan pelanggan mereka tahu menggunakannya setiap masa dan maklumat apa yang perlu disertakan. Jika tidak, pemilik perniagaan tidak akan dapat mengumpulkan data yang mereka perlukan. Apabila lembaran baru dilaksanakan, majikan harus mengadakan pertemuan untuk membincangkan polisi dengan pekerja. Sekiranya helaian log masuk adalah untuk pelanggan, pekerja harus mengetahui apa yang ada di helaian dan bagaimana menangani pelanggan yang tidak mahu mengisi helaian atau yang ingin menghilangkan maklumat.

Cabaran

Menggunakan helaian log masuk boleh menimbulkan beberapa cabaran bagi pemilik perniagaan. Pertama, walaupun anda melaksanakan akibat daripada tidak menggunakan helaian, kemungkinan ada orang yang akan memasuki bangunan atau bilik atau menggunakan sumber tanpa mengisi helaian log masuk. Kedua, mudah bagi orang untuk meletakkan maklumat yang salah, seperti masa log masuk yang salah, pada helaian log masuk. Akhirnya, sebilangan orang mungkin curiga mengapa anda menggunakan helaian log masuk atau mereka mungkin merasakan bahawa helaian tersebut adalah pencerobohan privasi mereka.